teisipäev, 7. juuni 2011

Maasikasigarid

Maasikad - need mõnusad magusad marjad, mille hooaega kõik kannatamatult ootavad. Või no peaaaegu kõik - mina näiteks ei pilgutaks silmagi, kui maasikad maailmast ära kaoks (oh seda kibestunud inimese juttu küll. Ja kõik vaid seetõttu, et mina maasikaid süüa ei saa) :D


Aga kui nüüd ausam olla, siis meeldivad maasikad mulle väga. Kahjuks on jah looduse poolt nii seatud, et mina neid marju süüa ei või (missiis, et iga suvi ma ikka katsetan mõnega, et äkki on talumatus üle läinud), kuid sellegipoolest meeldib mulle neid väga peenralt/metsast korjata, nende imelist lõhna tunda ja tõdeda, et mõni küpsetis kohe sobib maasikaga kokku.


Nende "maasikasigarite" ehk filotaignasse keeratud maasikate idee tuli mulle ühel õhtul lihtsalt niisama. Ja enam ära ei läinud. Seega katsetuse tulemused on siin, mees jäi väga rahule ja kiitis projekti heaks. Mina tegin endale mõned rullid ka muude puuviljadega. Sai ka hää!
Kuna koguseid ei mõõtnud, vaid lõikasin käigu pealt maasikatükke juurde, siis retsept täna väga lihtsakoeline.

filotaigent
maasikaid
(või hoopiski virsikuid ja viinamarju /südasuvel vaarikaid ja mustikaid...)
sulatatud võid


frittimiseks õli

Filotaigen, eeldusel, et seda saab poest sügavkülmutatud kujul, tuleb alustuseks ära sulatada. Seejärel rullida taigen õrnalt lahti, lõigata taignalehed ruutudeks ja katta niiske rätikuga- filotaigen on nimelt nii õhukene, et kuivab imekiiresti. Kuivamine aga teeb ta kõvaks ja rabedaks ja see pole mitte eesmärk.


Järgmiseks hakkida maasikad või muud puuviljad/suremad marjad parajateks tükkideks. Võtta niiske rätiku alt korraga kaks üksteise peal olevat taignaruudukest ja asetada lauale. Tõsta taignaruudu alumisse serva maasikatükke ning keerata alumine serv koos maasikatega ühe korra rulli (vt pildiseeriat). Seejärel pintseldada taignaruudu servad sulavõiga. Voltida mõlemad võitatud taignaservad tagasi, suunaga ruudu keskosa poole ning pintseldada ruudu ülemine osa sulavõiga. Rullida väike maasikapakike lõpuni, sulavõi kindlustab taigna kinnijäämise. Asetada väike rull niiske rätiku alla tagasi.
Korrata seda protseduuri, kuni filotaigen ja maasikad on otsa saanud.


Viimaseks kuumutada wokpannis veidi õli, sealjuures lasta õlil minna veidi kuumemaks kui tavaliselt kevadrulle tehes- seda seetõttu, et maasikasigareid on vaja võimalikult kiiresti pruuniks küpsetada, liigne küpsemisaeg teeb muidu maasikatest moosi.Tõsta filotaignarullid ükshaaval ettevaatlikult õlisse, küpsetada kuldse jumeni ja tõsta paberkäterätikule, et liigne õli ära nõrguks.


Serveerida kohe, mina tegin maitsestamata jogusrtist ja piparmündilehtedest kastme ka kõrvale. Kuigi pean tunnistama, et enamik rulle söödi niisama (ja väga kiiresti) ära.

Ja nagu viimaselt pildilt näha, tegin rulle ka viinamarjade ja virsikutega. Maitses samuti väga-väga hea!

1 kommentaar:

  1. väga huvitavad ja tunduvad lihtne teha. tasub proovimist :)

    VastaKustuta