teisipäev, 30. august 2011

Ploomimoos vaniljega

Lihtsalt geniaalse moosi retsept! Aitäh, Nami-Nami. :)  Soovitan moosi teha mahlastest Emma Leppermanni ploomidest, need jäävad just parajad. Aga ka muudest ploomidest tehtuna (nagu ka pildilolev moos lilladest ploomidest) on moos väga hea.


Kogus: üks liiter moosi

1 kg ploome
500 g moosisuhkrut*
1 vanillikaun
1 dl vett

Pesin ploomid, eemaldasin kivid. Vanillikauna lõikasin pikuti pooleks, eemaldasin seemned. Panin ploomitükid koos vee, vanillikauna ja vanilliseemnetega potti ja lasin keema tõusta. Kuumutasin kümmekond minutit, siis eemaldasin vanillikauna** ja lisasin suhkru. Keetsin veel 20 minutit, kuni ploomid olid lagunenud. Tekkiva vahu eemaldasin. Valmis moosi tõstsin steriliseeritud purkidesse ja sulgesin purgid.

*Pean ära märkima, et moosi saab teha ka tavalise suhkruga. Pildilolev on justnimelt tavalise suhkruga tehtud. Aga moosisuhkru mittekasutamine toob endaga kaasa vähemalt kaks korda pikema keetmisaja, et moos ikka hea paks saaks. Seega moosisuhkrut kasutades (nagu ma eelmisel aastal tegin ja nagu ma retsepti sisse kirjutasin) on keetmisprotsess lihtsam.
** Moosi seest välja võetud vanillikauna võib vees puhtaks loputada ja ära kuivatada. Ning siis panna näiteks suhkrupurki maitse andmiseks.

3 kommentaari:

  1. aga,kui ei ole vanillikauna,kas vaniljet võib panna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küsimusest ei selgu, mis kujul Teil vanilje on- ekstrakt? vanillisuhkur? Aga põhimõtteliselt ikka võib panna. Kogus peaks seljuhul muidugi päris suur olema, kuna vanillikaunas on ju palju seemneid, mis oma aroomi moosile annavad.

      Kustuta
  2. Ülimaitsev moos :) Mulle sobis retsept ka suurepäraselt, sest teen alati koguste järgi ja need olid ilusti paigas.

    VastaKustuta