neljapäev, 29. september 2011

Imehead šokolaadivulkaanid

Need on koogikesed, mida oma šokolaadiarmastajatest sõpradele tingimata tegema peab. Ja kuigi esmapilgul tundub, et kookide tegemine on keeruline (vaja ju täpselt õigel ajal ahjust välja võtta), siis tegelikult on see imelihtne!
Mõned komponendid ilma suurema tseremooniata kokku segada, kogu kupatus ahju, kiire kümme minutit ja head isu!
Koogikesed on lauale panduna efektsed, kuna kookide keskosa jääb vedel ja lusikaga tükki võttes voolab sisu nagu kuum laava. Sellest ka koogikeste nimi (ingl. keeles nt lava cake või fondant).


Kuuele koogikesele:
4 muna
200 g tumedat šokolaadi
160 g võid
160 g demerara suhkrut (selle puudumisel sobib tavaline kah)
100 g nisujahu
1-2 sl magustamata kakaod

Alustuseks vahustasin munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Edasi sulatasin potikeses või ja panin ahju 180*C peale soojenema.
Kui või sulanud, pintseldasin sellega portsionivormide põhjad ja küljed, raputasin peale kakao- nii, et vormid seestpoolt ühtlaselt kaetud olid (pigem rohkem kui vähem, sest ilma vorme või ja kakakota kokku tegemata jäävad koogid vormi kinni).
Ülejäänud või (no üle jäi ikka enamus võid, eks) sees sulatasin šokolaadi ja valasin sulavõi-šokolaadisegu munavahu hulka ja vahustasin kolm minutit. Siis lisasin nisujahu ja vahutasin veel, kuni segu oli ühtlane.


Valasin taigna vormidesse ja asetasin  ahju. Küpsetasin koogikesi 180*C kraadi juures kümme minutit (see oleneb veidi vormidest ja ahjust, optimaalne oleks 9-13 minutit. Koogikesed peavad ümbert olema küpsenud, aga vormi liigutamisel peab keskosa võdisema).

Tõstsin koogikesed ahjust välja, kummutasin taldrikutele ja serveerisin kohe. Kõrvale sobiks imehästi vanillijäätis ja värsked marjad.


7 kommentaari:

  1. Kui nende valmistamine nii lihtne ongi, siis peab ise ka proovima.

    VastaKustuta
  2. Millistes vormides neid koogikesi küpsetatud on? Ma olen poest otsinud, aga pole midagi sobivat leidnud.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne, põhimõtteliselt saad küpsetada ramekini vormides, peaasi,et need piisavalt sügavad ikka oleks (mõned vormid on veidi madalamad, need hästi ei sobiks). Minul on kunagi Soomes käies ostetud pisikesed potikesed -umbes sellised, nagu sellel pildil- http://cookware.lecreuset.com/cookware/product_Set-of-4-Mini-Cocottes_10151_-1_20002_50586_11001

    VastaKustuta
  4. Kas creme brule vormid sobivad ka? :) Tahaks homme noormehele meeldiva üllatuse teha;)

    VastaKustuta
  5. T, brüleevormid sobivad küll, juhul, kui nad Sul liiga madalad pole. Nagu piltidelt näha, peab koogikestel ikka veidi kõrgust ka jääma.
    Aga neid küpsetada soovitan küll, väga head ja šokolaadised on :)

    VastaKustuta
  6. Vabandan juba ette aga kas see mis seal vedel jääb, pole siis mitte küpsemata jäänud taigen ? :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No põhimõtteliselt jah :D Aga maitseb väga hästi, võin lubada.

      Kustuta