kolmapäev, 4. august 2010

Keedetud põldoad

Järjekordne suvine roog, mis maitseb ülihästi. Kindlat retsepti on sellele raske anda - justnimelt soola koguse osas. Aga kindlasti tasub proovida, enda maitsemeele järgi ära sättida ning kuhugi kogused üles kirjutada, et järgmine suvi taas teada oleks. Kilo ube umbes nii kahele, olenevalt isust :)

1 kg kaunadega põldube
2-3 sl jämedat soola
vett 

Mina olen sel suvel ube kaks korda keetnud ning täpset soola kogust ikka öelda ei oska. Esimesel korral keetsin kilo ube ja panin umbes kaks supilusikatäit soola. Aga tulemus jäi minu jaoks ikka veidi mage. Samas, panin vist vett veidi palju... Teisel korral keetsin kaks kilo ube, panin viisl supilusikat soola ja siis oli peaaegu enam-vähem. Seega vajab veel proovimist :)

Aga protsess siis ise järgnev: Põldoakaunad pannakse soolaga maitsestatud vette keema (kes soovib, võib veidi tilli ka lisada. Ja vett panen mina nii: tõstan oad potti, raputan soola peale ja siis valan juurde nii palju vett, et kaunad hakkavad kergelt üles tõusma- siis nagu piisab veest) ning keedetakse umbes pool tundi (sellest hetkest kui keema hakkab), kuni oad on pehmed. Ja siis kurnatakse vesi ära.

Ning serveerima peaks kohe (mina tõstan tavaliselt suurde kaussi laua keskele ja kõik sööjad võtavad sealt) ja kuumalt. Sealjuures siis süüakse ube kaunade seest ja kaunu mitte, eks  :)
Kõrvale sobib ideaalselt kruusitäis külma piima. Ja midagi muud polegi vaja :)

1 kommentaar:

  1. Ubadel lastakse peale keemist vees veidike ka seista, et siis võtab soola sisse. Meie peres süüakse keedetud ube külma taluvõiga, et tõmmatakse noaotsaga oa peale ja siis pistetakse suhu. Külm piim on ka meil nõutud element.

    VastaKustuta