laupäev, 28. mai 2011

Rabarbrine Pavlova

Pavlova on tõeliselt suvine tort. Oma õhulisuse ja kreemja maitsega ning ülikauni välimusega sobib ta igat pidulauda kaunistama. Ja oodake vaid, kui tuleb maasika aeg, siis teisi torte te enam teha ei tahagi, sest maasikatega Pavlova...mmm (need, kes teisi marju eelistaksid- proovige vaarikaid..mmmmmmm :)

Aga enne veel, kui maasikad peenral valmis saavad, soovitan seda õhulist beseetorti rabarbriga teha. Siirupis keedetud hapud rabarbritükid sobivad sellele tordile hästi. Ja kui kasutada noori rabarbrivarsi, mida koorima ju ei peagi, siis jääb Pavlova värv imekaunilt roosa :)

Pavlova retsepti aluseks võtsin nami-nami retsepti, aga vähendasin koguseid ja teigin ühe 24cm koogi.


4 toasooja munavalget
0,25 tl soola
200 g suhkrut
2 sl maisitärklist
0,5 tl vanilliekstrakti
1 tl valge veini äädikat


350-400 g rabarbrit
1,5 dl suhkrut
4 dl 35%-list rõõska koort



Põhja tegemiseks panna ahi 160*C peale soojenema. Panna munavalged kaussi, lisada sool ja vahustada, kuni munavalged on tugevalt vahus. Siis lisada jaokaupa suhkur, pidevalt edasi vahustades. Tulemuseks peab olema tugev läikiv vaht, mis kõrgeid tippusid ilusti hoiab. Seejärel lisada maisitärklis, vanill ja äädikas ja need õrnalt lusikaga sisse segada.

Kui vaht valmis, tuleb see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile panna. Et beseevaht küpsetuspaberile ühtlaselt saaks, tasub sinna enne ring ette joonistada, siis on hea piire jälgida. NB! ring tuleb joonistada paberi teisele küljele, muidu määrib Pavlova ära :D
Beseevaht tuleks paberile määrida nii, et servad jäävad veidi kõrgemad ja keskele lohk- sinna tuleb hiljem täidist.

Edasi panna siis plaat beseevahuga ahju ja koheselt alandada ahju temepratuuri 110*C-ni. Ja siis küptsetada 1,5 tundi. Besee peab jääma helebeež, pealt kuivanud ja kergel koputamisel vastu kõmisema.
Kui besee valmis, keerata ahi kinni, teha ahjuuks irvakile ja lasta beseel seal jahtuda.

Sel ajal, kui besee ahjus on, lõigata rabarber u 2 cm pikkusteks tükkideks ja koos 1 dl suhkurga pannile panna. Pann asetada mõõdukale kuumusele ning aeg-ajalt segades lasta nii kaua podiseda, kuni rabarber pehmeks saab (aga päris moosiks ei tasu lasta.) Seejärel tõsta pann tulelt ja lasta rabarbrisegul jahtuda.

Kui lõpuks besee valmis ja jahtunud on, libistada ta õrnalt alusele. Siis vahustada rõõsk koor allesjäänud 0,5 dl suhkruga (tegelikult oleneb täpne suhkru kogus maitseelistustest), vaht teha mõõdukalt tugev. Tõsta vahukoorevaht beseele, tasandada lusika abil ühtlaseks. Viimaseks tõsta peale rabarbritükid ja küpsemisel tekkinud rabarbrisiirup.


Serveerida võib kohe, tordis on koos pealt rabe besee, mis seest mõnusalt vahukommine, see omakorda kaetud vahukoore ja rabarbritega.. ülimaitsev!

2 kommentaari:

  1. No ma ei saa aru! Tehakse nii isuäratavaid kooke ja külla ei kutsutagi :P

    VastaKustuta
  2. Kaare, kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, nagu oli, siis tegelikult läksin ise selle tordiga külla. (hale vabandus, ma tean :P )

    VastaKustuta