1 kg ploome
500 g moosisuhkrut*
1 vanillikaun
1 dl vett
Pesin ploomid, eemaldasin kivid. Vanillikauna lõikasin pikuti pooleks, eemaldasin seemned. Panin ploomitükid koos vee, vanillikauna ja vanilliseemnetega potti ja lasin keema tõusta. Kuumutasin kümmekond minutit, siis eemaldasin vanillikauna** ja lisasin suhkru. Keetsin veel 20 minutit, kuni ploomid olid lagunenud. Tekkiva vahu eemaldasin. Valmis moosi tõstsin steriliseeritud purkidesse ja sulgesin purgid.
*Pean ära märkima, et moosi saab teha ka tavalise suhkruga. Pildilolev on justnimelt tavalise suhkruga tehtud. Aga moosisuhkru mittekasutamine toob endaga kaasa vähemalt kaks korda pikema keetmisaja, et moos ikka hea paks saaks. Seega moosisuhkrut kasutades (nagu ma eelmisel aastal tegin ja nagu ma retsepti sisse kirjutasin) on keetmisprotsess lihtsam.
** Moosi seest välja võetud vanillikauna võib vees puhtaks loputada ja ära kuivatada. Ning siis panna näiteks suhkrupurki maitse andmiseks.
aga,kui ei ole vanillikauna,kas vaniljet võib panna?
VastaKustutaKüsimusest ei selgu, mis kujul Teil vanilje on- ekstrakt? vanillisuhkur? Aga põhimõtteliselt ikka võib panna. Kogus peaks seljuhul muidugi päris suur olema, kuna vanillikaunas on ju palju seemneid, mis oma aroomi moosile annavad.
KustutaÜlimaitsev moos :) Mulle sobis retsept ka suurepäraselt, sest teen alati koguste järgi ja need olid ilusti paigas.
VastaKustuta