kolmapäev, 27. veebruar 2013

Tort "Silgutünn"

Kuna olen paar lähemat päeva ilma arvutita olnud, saab see tort alles nüüd blogitud. Aga parem hilja, kui mitte kunagi, eks :)

Juba aasta tagasi kummitas mind kuklas mõte, et peab ikka ühe võileivatordi tegema just nii, et see maitseks nagu klassikaline kiluleib. Ainult et ehk mahlasem. No ja sel aastal sai see teoks ka. 
Tordi esitasin ka Nami-Nami kokandusportaalis toimuvale isamaaliste tortide võistlusele. Igati põnev võitlus, uurige järgi! :)

Tordi sisuks on kihiti laotud rukkileib, vürtsikilu, muna-kodujuustuvõi ja kuivatatud sibul. Tünni "laudadeks" on leivakoorik, "vitsteks" nori-vetika ribad, "naelteks" kuivatatud sibul- seesama, mis ka täidises. 
Minu tort on väike, umbes 15x7 cm, jagub kaheksale.


rukkileiba (täpset kogust on raske öelda. Kaunistamiseks läheb leivakoorikut omajagu, mina näiteks pidin teiselt pätsilt "laenama". Aga kui leivasisu üle jääb, tehke leivasuppi või riivleiba ja sellest magustoitu :) )
karp vürtsikilu (neto 250g)
5 muna
300g kodujuustu hapukoorega
50g pehmet võid
15g kuivatatud sibulat
immutamiseks vett või jahtunud mittesoolast puljongit


Lõikasin leivalt kooriku osa ettevaatlikult ära (lõikasin koorikule triibud sisse- just nii laialt, kui "laudu" soovisin ja siis lõikasin "laudade" haaval kooriku leiva pealt ära) ja tõstsin kõrvale.
Leivasisust lõikasin viis õhukest ümmargust tordipõhja, kõik sama suurusega. 
Vürtsikilud puhastasin, saades fileed (enne panin paar tükki kaunistuseks kõrvale) ja hakkisin nad seejärel tükkideks.
Munad keetsin kõvaks, jahutasin ja koorisin. 

Panin munad kaussi ja surusin kahvliga katki. Lisasin või ja töötlesin massi ühtlasemaks. Segasin juurde kodujuustu.  

Asteasin esimese tordipõhja alusele, määrisin peale kuuendiku munavõist, tõstsin peale veerandi kilutükkidest. Raputasin peale veidi kuivatatud sibulaid. Panin peale teise tordipõhja, immutasin veega. Tõstsin peale teise kuuendiku munavõid, määrisin laiali, tõstsin peale teise veerandi kiludest. Raputasin taas peale kuivatatud sibulaid. Kordasin tegevust, kuni kõik tordipõhjad olid kasutatud- NB! pealmiseks kihiks tuleb jätta leib, alles jääb 1/3 munavõid, kilu ja sibul kuluvad ära. Tort tuleb igalt poolt sama lai silinder! 
Mässisin tordi toidukilesse ja lasin kolm tundi külmkapis seista.


Õhtul võtsin tordi kilest välja ja lõikasin terava noaga silindri tünnikujuliseks. Väga palju materjali raisku ei läinud, ääri pidi tünniefekti saamiseks suhteliselt vähe lõikama. Kui see tehtud, katsin tordi külgedelt ja pealt munavõiga. Kaunistasin leivakoorikust lõigatud "tünnilaudadega", mille kinnitamiseks kasutasin kuivatatud sibulat. Seejärel lõikasin norist pikad ribad, tegin nori veega märjaks ja tõmbasin ümber tordi, saades "tünnivitsad". Peale määrisin veel veidi munavõid (et kõik otsa saaks), puistasin peale mõned kuivatatud sibulad ja asetasin peale paar kalatükki.


P.S "tünnilaudade" tegemiseks tuleb leivakoorikuribad suhteliselt õhukeseks lõigata, siis nad painduvad paremini. 
Torti võib serveerida kohe pärast kaunistamist, kuna ta on ju juba seisnud ja mahlaseks imbunud, aga võib ka järgmisel päeval. Siis on aga oht, et mõni "laud" end niiskusega kõveraks tõmbab ja tordist eemale hoidma hakkab. Viimase vastu aitab see, et enne serveerimist "lauad" "naeltega" kinni lüüa.

P.P.S Nüüd, tagantjärgi, saan rõõmuga kirjutada, et tort pälvis esimese koha soolaste tortide kategoorias :)

33 kommentaari:

  1. Liiga äge! Nii kihvt idee. Ma ei tea, mida sa sööd, et Sul sellised ideed tulevad? :) Minu poolt maksimumpunktid ja žüriile ka kindlasti meeldib! SUPER!

    VastaKustuta
  2. Ma usun küll, et žürii päris punktideta seda tööd ei jäta :)

    Väga vahva idee, Aniitram! Mul küsimus selle kuivatatud sibula kohta - kas kuivatasid ise või pakub keegi selliseid heledaid kuivatatud sibulalaaste?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Pille.
      Sibulaid ise kuivatanud (veel) ei ole :) Leidsin poest, Eesti Mahe kaubamärgi all- pilt siin postituses http://aniitram.blogspot.com/2013/02/aasta-toidupildis-20-veebruar.html.
      Mõnusad, sibulased, head närida. Seitsmekuusele tütrele meeldis ka :D Meira omad on rohkem röstitud maitsega, need on naturaalsema. Head on mõlema firma omad ja kasutan roogades ka mõlemaid.

      Kustuta
    2. Väga põnev, aitäh info eest! Ma olen seni Meira omi kasutanud (Nami-Nami sõber ikkagi), aga need suured ja heledad laastud tunduvad väga põnevad. Pean otsima minema!

      Kustuta
    3. Pille, mina sain neid ökopoest ja Taluturult, eks otsi siis samalaadsetest kohtadest :)

      Kustuta
  3. Kui zürii ka seda torti ei tunnusta,siis pole ta kompetentne.Väga äge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Anonüümne, žürii on iga aasta väga kompetentne olnud ja Aniitram pani nt 2011. aasta soolaste tortide kategooria kinni. Ehk läheb kenasti tänavugi :P

      Kustuta
    2. Mina ka žürii kompententsuses ei kahtle. Torte on palju ja ägedaid, žüriil annab mõelda :)

      Kustuta
  4. Üliäge lahendus tõepoolest! Väga meeldib :)

    VastaKustuta
  5. kuna söön enamasti soolast- siis super tort,hip hip hurra,et võidad!

    VastaKustuta
  6. Armas Martiina, 10-10-10-10-10 ehk siis maksimumpunktid kõikide žüriiliikmete poolt. Palju-palju õnne võimsa võidu eest soolaste tortide kategoorias :)

    Mine uuri nüüd Nami-Nami foorumist, mis auhinnad Sa selle kauni etteaste eest kõik koju pead viima :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Pille, 10-10-10-10-10 teeb nii rõõmsaks ja uhkeks :)

      Kustuta
  7. Geniaalne idee, suu jookseb nüüd vett... Palju õnne võidu puhul!

    VastaKustuta
  8. Väga tore vaheldus rukkililledele ja viljapeadele.

    VastaKustuta
  9. Inimesed on ikka hämmastavalt leidlikud, ma ei oska isegi kade olla!

    VastaKustuta
  10. Väga vahva lahendus!!!

    VastaKustuta
  11. Tõeline silgutünn!

    VastaKustuta
  12. Väga kena. Midagi väga erinevat tavalistest nõgese ja naadisuppidest, millest toidublogijate kirjutistest lugeda saab

    VastaKustuta
  13. väga lahe :)

    VastaKustuta
  14. Väga lahe, kuigi ma ise silku eriti ei armasta :)

    VastaKustuta
  15. Originaalsetest ideedest vist naminamikatel puudust ei tule, väga vahva!

    VastaKustuta
  16. Väga originaalne!

    VastaKustuta
  17. Onpa upeasti tehty. Ei ole ennen kohdalleni osunutkaan :)

    VastaKustuta
  18. Vägev! Kummardan autorite ees!

    VastaKustuta
  19. Nauditav igale meelele!

    VastaKustuta
  20. Lihtsalt geniaalne! Näpud hakkasid kohe sügelema! Tubli!

    VastaKustuta
  21. Lihtsalt supper!

    VastaKustuta
  22. Üliäge lahendus tõepoolest! Väga meeldib :)

    VastaKustuta