esmaspäev, 7. veebruar 2011

Beseepallid kahte moodi

Besee on kahtlemata mõnus maius. Ja seda nii pisikeste beseeküpsistena, mida magustoiduks paar tükki põske pista kui ka mõnusa õhulise beseerullina, mis minu arvates kõige maitsvam just vaarikatega. Seekord tegin aga suuri beseepalle, millest pooled said endale šokolaaditriibud. Idee sain taaskord Nami-nami kokaraamatust :)

Ja kas te teadsite, et beseed saab valmistada kolmel erineval viisil? Esimeseks on itaalia meetod, mille puhul vahustatakse munavalgeid neile pidevalt kuuma suhkrusiirupit sisse niristades. Teiseks prantsuse meetod, mille puhul lisatakse vahustatavatele munavalgetele jaokaupa peenikest suhkrut ning kolmandaks šveitsi meetod, mida kasutasin selle retsepti puhul. Ehk siis suhkur ja munavalged kuumutatakse koos veevannil ja samal ajal vahustatakse.
Erinevatest viisidest veel niipalju, et minu arvates on prantsuse meetod kõige kiirem ja lihtsam (ja üldiselt kõige levinum), šveitsi meetod vajab veidi kannatust, aga beseevaht tuli väga mõnusja tugev, selles oli hea mistahes kujuga beseepalli ahjuplaadile saada.




12 suurt tavalist beseepalli:
3 suurt toasooja munavalget
175g peeneteralist suhkrut


12 suurt šokolaadibeseepalli:
3 suurt toasooja munavalget
175g peeneteralist suhkrut
100g tumedat šokolaadi




Nagu ka eespool juba mainitud, panin munavalge ja suhkru kuumakindlasse kaussi ja kausi poti kohale. Pott oli pliidil, selles kees paar cm vett. Ja siis asusin munavalgeid vahustama. Vahustamiseks on vaja kannatust, võtab veidi aega.
Vahustasin seni, kuni vaht oli tugev ja näpuga katsudes kuum. Kellel on võimalik kasutada suhkrutermomeetrit, siis selle näit peaks olema 50*C.  Seejärel tõstsin kausi poti kohalt ära ja vahustasin edasi, senikaua, kui vaht oli jahtunud ja õhuline.

Kui aga teha šokolaadibeseesid, siis tuleb siinkohal šokolaad vesivannil ära sulatada, veidi jahutada ning siis õrnalt beseevahu hulka segada.

Edasi tõstsin kahe supilusika abil beseepallikesed ahjuplaadile ja küpsetasin 120*C ahjus tunnikese. Tunni möödudes keerasin ahju kinni ja lasin beseedel koos ahjuga jahtuda (see tegevus pole ülivajalik, aga ma küpsetasin beseesid õhtul ja maiustama nagunii enne järgmist päeva ei hakanud).
  120*C tund aega küpsetades tulevad seest kergelt vahukommised beseed, kuivade beseede saamiseks peaks alandama temperatuuri 100*C-ni ja küpsetama minimaalselt poolteist tundi. 

Beseed säilivad kuivas ja jahedas päris kenasti, kuigi minul nad tavaliselt väga kaua ei seisa.. :)

5 kommentaari:

  1. Oeh, need šokolaadised beseed pistaks küll kohe nahka. Peab vist luurele tulema ;)

    VastaKustuta
  2. Taaskord igati õpetlik lugu. Väga ahvatlevad kohevad beseed on igal juhul välja tulnud. Seda kuumaveevannil besee tegemist tahaks küll proovida.

    VastaKustuta
  3. mul ka ei seisaks sellised kuigi kaua:)

    VastaKustuta
  4. Oi, Aniitram, nii isuäratavad ja ilusad beseed! Need šokolaadiga eksemplarid võtan nädalavahetusel ette ja vaatan, kuidas õnnestub!

    VastaKustuta
  5. Aitähh..nii asjalikult kirjutatud.

    VastaKustuta