pühapäev, 27. veebruar 2011

Tort "Eestimaa"

Kaunistagem Eesti kojad kolme koduvärviga, 
mille alla Eesti pojad ühiselt võiks koonduda.
Ühine neil olgu püüe ühes vennaarmuga,
kostku võimsalt meie hüüe: 

„Eesti, Eesti, ela sa!” 



Sinine on sinu taevas, kallis Eesti, kodumaa,
oled kord sa ohus, vaevas, sinna üles vaata sa!
Must on sinu mullapinda, mida higis haritud.
Must on kuub, mis Eesti rinda 
vanast’ juba varjanud. 



Sinine ja must ja valge kaunistagu Eestimaad!
Vili võrsugu siin selge, paisugu tal täieks pead.
Vaprast meelest, venna armust Eesti kojad kõlagu!
Kostku taeva poole põrmust:
„Eesti, Eesti ela sa!”


"Eesti lipp" 
Martin Lipp / Enn Võrk


Justnimelt need laulusõnad olid inspiratsiooniks minu tordi loomisel- sinine taevas, must muld- on ju meie kodumaa! Ja kuigi oli see idee veidi hilinenud ning tort ei olnud laual täpsel 24. veebruaril, saab ta  siiski endale väga piduliku ülesande kodumaa sünnipäeva tähistada, kuna täna mõned külalised tulemas on. Pealegi on ju uhke mitu korda kodumaa sünnipäeva pidada. 

Ametlik riigi tähtpäev möödus kenasti (loodan, et kõigil teistel ka), lipp sai heisatud, hääletatud sai ka ja laud oli pidulikult kaetud. Laual olid keedukartulid, šnitsel, kartulisalat, täidetud munad ja veel nipet-näpet.  Meeleolu oli rõõmus ja päike paistis :) 

 Tordi juurde tagasi tulles... tort on kolmekordne, alumine ketas on umbes 22cm läbimõõdus, seega ega see tordike väga suur  olegi. Pealt on tort kaetud peamiselt martsipaniga, sisult on ta aga astelpajune- viimane oli selle aasta torditegemisel minu jaoks ainuke kriteerium. Nimelt on  miskipärast on astelpaju mulle nii väga maitsema hakanud ja see hapukas mari sobib minu arvates tordi sisse ideaalselt.
Martsipan (ja muu) on nagu ikka looduslike vahenditega värvitud- juttu vt siin. Safran, punapeet, rukkilill, söetablett, kakao, matcha. 

Kaunistused (va pääsukesed) on piritsitud valgest šokolaadist, mida eelnevalt värvisin- see on veidi keerulisem. Nimelt sulatasin esialgu valge šokolaadi vesivannil ära ja siis lisasin kollase saamiseks safranivedelikku. Aga kes varem šokolaadile vett lisanud on -kasvõi kogemata- , teab, et ainuüksi tilk vett ajab šokolaadi tükki- nii ka sel korral. Õnneks on olukord lahendatav, nimelt, kui selline tükkiminek toimub, tuleb lisada veel veidi vett. Kuni 1 sl. Ja kui hoolega segada, läheb šokolaad šokolaadikseks tagasi. Ja nii sain endale kena kollase šokolaadi, mida hiljem punapeediga veel oranžikamaks toonisin ja matcha abil roheliseks värvisin ning millest tordil olevad kaunistused pritsisin.

Aga nüüd siis konkreetsem retsept:

Biskviit: küpsetama peaks ühe 22cm biskviidi ja teise suuremas, nt neljakandilises vormis, et saaks välja lõigata kaks pealmist ketast 
8 muna
3 dl suhkrut
2 dl nisujahu
2 dl kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
400 g kohupiimakreemi
2 dl 35% rõõska koort
0,5-1 dl suhkrut (olenevalt maitseeelistustest ja sellest,kas kasutatud kohupiim on juba magus)
200 g astelpajumarju

Immutamiseks:
1 dl piima

Peale+ kaunistamine:
250 g martsipani
100 g valget šokolaadi
50 g tumedat šokolaadi 
2 sl võid 
2 sl piima
0,5 dl tuhkruhkrut
2 sl kakaod
tsipa vett

Esiteks tuleb küpsetada biskviidid: vahustada munad suhkruga kohevaks vahuks, seejärel segada ettevaatlikult sisse omavahel segatud ja sõelutud kuivained. Jaotada tainas kahte vormi (üks siis alumise põhja suurune ümmargune ja teine neljakandiline) ja küpsetada 200*C ahjus kuni 25 minutit. 
Lasta biskviitidel täielikult jahtuda (järgmise päevani oleks hea) ja lõigata seejärel kolmeks kihiks (piklikust biskviidist tasub enne lõigata väiksemad korrused välja ja siis need kolmeks kihiks lõigata).

Tordi kokkupanemiseks tuleb vahukoor suhkruga vahustada, segada sisse kohupiim ja astelpajumarjad. Seejärel panna alusele esimene biskviidiviil, see immutada ja määrida peale veerand kohupiimakreemist. Seejärel panna peale teine biskviidiviil ja määrida peale teine veerand kreemist( pool kreemi läheb alumisele korrusele, teine pool kahele ülemisele kokku). Katta kolmada biskviidikihiga ja suruda õrnalt, et kettad jääks siledad ja tihkelt kinni. 
Edasi laduda ka keskmine ja ülemine korrus- ikka biskviit ja kohupiimavaht vaheldumisi. Minul jäi tsipake kohupiima üle, sellega määrisin õrnalt kokku biskviiditorni küljed, et martsipan paremini haakuks. Seejärel panin tordi tunnikeseks külma tahenema.

Edasi rullisin sinise marstipani- seda on hea teha kahe küpsetuspaberi vahel, vajadusel võib lisada veidi tuhksuhkrut. Tõstsin martsipani tordile ja surusin ülemise kahe korruse peale-külgedele. Sealjuures teise korruse külg võib jääda pooleldi kaetud- sinna tuleb hiljem  must kiht.
Siis rullisin värvimata martsipani pikaks ribaks ja surusin alumise korruse külgedele.

Musta värvi kihiks tegin kõigepealt valmis mullapuru. Selleks segasin omavahel tuhksuhkru ja kakao, mustemaks värviks ka veidi uhmerdatud söetabletti, lisasin tilgakese vett ja hõõrusin lusikaga, kuni segu oli purune. Vett tuleb sealjuures panna väga vähe!
Seejärel panin potikesse või, lisasin piima ja tumeda šokolaadi ja sulatasin nõrgal kuumusel, segasin. Määrsin sulašokolaadi teise-kolmanda korruse vahepeale, sinna kuhu pidi tulema "muld" (šokolaadi jäi veidi alles- see on vajalik, et kirjutada valgele kihile tekst). 
Seejärel puistasin koheselt peale tehtud puru, et see šokolaadi külge kinni jääks. Ja siis läks tort külma.

Teha jäid veel kaunistused, nagu enne ka kirjutasin, pääsukesed voolisin mustast martsipanist, viljapõllu pritsisin valgest šokolaadist, mille kollaseks värvisin, samuti said šokolaadist prisitud porganid ja leheväädid, lilled. 
Viimaseks kirjutasin šokolaadiga valgele kihile "Eesti Vabariik 93" ja tegin martsipanikuulikestest ilusa serva. Panin tordi külma tagasi, lasin taheneda järgmise päevani.

Ja kes veel isamaalise tordi ideid vajab, vaadaku siia- nami-nami's on just vastav võistlus käimas (minu tort ka üks võistlusele esitatutest) ja koos eelmiste aastate tortidega on ideid juba oi-kui-palju! 

4 kommentaari:

  1. Ma kohe ootasin su magusat torti ja ära jõudsin oodata :) Väga armas, eriti meeldivad mulle pääsukesed sinisel martsipanil.

    VastaKustuta
  2. Ooh! Nagu see kaunis võileivatort juba üksi poleks piisavalt vägev olnud, siis üks nõnda uhke magus tort ka veel otsa... :)
    Väga ilus idee ja teostus! Üks mu lemmikuid võistlusel, kohe kindlasti!

    VastaKustuta
  3. Ohsapoiss, see on ju tort suure algustähega! Väga uhke ja patriootlik, Aniitram! Mustast martsipanist pääsukesed on mulle nii armsalt tuttavlikud:)

    VastaKustuta
  4. Mmm. Tundub jube hea. See võileivatort ajas ka suu vett jooksma :)

    Jõudu!!!

    Vivian

    VastaKustuta