teisipäev, 30. august 2011

Röstitud küüslaugu risoto

Täna saabus mulle paar kilo head ja kodumaist küüslauku (äitäh toojatele!) ning otseloomulikult oli vaja neid kohe realiseerima hakata. Küüslauk maitseb mulle ja mehele väga, eriti ahjus röstituna - olen seda söönud niisama koos kartulitega õhtusöögiks ja ka supi sisse pistnud. Seekord leidis röstitud küüslauk endale aga sõbra riisi näol - ja tulemus sai väga maitsev!
Sealjuures ei jäänud küüslauk üldsegi mitte kange, ahjus röstimine teeb küüslaugu mõnusalt mahedaks.


Kogus: neljale

250 g risotoriisi
6-7 küüslauku + veel neli küünt
1 suurem sibul
75 g võid
kuni 1,5 liitrit köögiviljapuljongit
 75 g parmesani juustu 

 Kõigepealt panin ahju 200*C peale soojenema. Siis võtsin terved küüslaugupead ja lõikasin ülemise veerandi maha- nii, et küünte tipud paljastusid, aga küüned püsisid ilusti koos. Asteasin iga küüslaugu peale imeõhukese viilaka võid ja näpuotsaga soola, tõstsin küüslaugud ahjupannile ja panin ahju.
Seejärel valmistasin kuuma puljongi (kasutan lihtsuse mõttes ökopuljongikuubikut) ja panin selle pliidiplaadile sooja.

Kõrvalplaadile asetasin sügava malmpanni, panin sinna poole võist ja lasin sulada. Koorisin ning hakkisin sibula ja neli küüslauguküünt, asetasin pannile ja praadisin pool minutitkest. Siis lisasin riisiterad ja praadisin hoolega segades veel minutikese - et kõik riisiterad võiga kokku saaks ning kuumaks saaks.
Edasi tõstsin pannile kulbitäie kuuma puljongit ja segasin riisi hulka. Lasin riisil mõõdukal kuumusel podiseda, kuni vedelik oli peaaegu ära imendunud. Siis lisasin uue kulbitäie puljongit ja segasin riisi sisse. Kui vedelik oli taas ära imendunud, lisasin uue kulbitäie puljongit. Ja nii edasi, ikka pidevalt segades ja puljongit tõstes - just täpselt senikaua, kuni riisiterad olid al'dente (NB! puljongit võib alles jääda!).


Selleks ajaks, kui riis valmis, said valmis ka küüslaugud. Tõstsin nad ahjust välja ja eemaldasin kahvli abil pehmeks küpsenud küüslauguküüned oma pesadest. Surusin küüned puderjaks massiks ja segasin risoto hulka. Samuti segasin sinna ka riivitud parmesani ja ülejäänud või. Katsin panni kaanega ja lasin risotol viis minutit puhata (see on just see aeg, et riisiterad saaks parajalt pehmeks).

Ploomimoos vaniljega

Lihtsalt geniaalse moosi retsept! Aitäh, Nami-Nami. :)  Soovitan moosi teha mahlastest Emma Leppermanni ploomidest, need jäävad just parajad. Aga ka muudest ploomidest tehtuna (nagu ka pildilolev moos lilladest ploomidest) on moos väga hea.


Kogus: üks liiter moosi

1 kg ploome
500 g moosisuhkrut*
1 vanillikaun
1 dl vett

Pesin ploomid, eemaldasin kivid. Vanillikauna lõikasin pikuti pooleks, eemaldasin seemned. Panin ploomitükid koos vee, vanillikauna ja vanilliseemnetega potti ja lasin keema tõusta. Kuumutasin kümmekond minutit, siis eemaldasin vanillikauna** ja lisasin suhkru. Keetsin veel 20 minutit, kuni ploomid olid lagunenud. Tekkiva vahu eemaldasin. Valmis moosi tõstsin steriliseeritud purkidesse ja sulgesin purgid.

*Pean ära märkima, et moosi saab teha ka tavalise suhkruga. Pildilolev on justnimelt tavalise suhkruga tehtud. Aga moosisuhkru mittekasutamine toob endaga kaasa vähemalt kaks korda pikema keetmisaja, et moos ikka hea paks saaks. Seega moosisuhkrut kasutades (nagu ma eelmisel aastal tegin ja nagu ma retsepti sisse kirjutasin) on keetmisprotsess lihtsam.
** Moosi seest välja võetud vanillikauna võib vees puhtaks loputada ja ära kuivatada. Ning siis panna näiteks suhkrupurki maitse andmiseks.

esmaspäev, 29. august 2011

Apelsinihõngune õunakook

Õunakoogihooaeg kestab... kuigi peas mõlguvad mõtted pirni- ja ploomikookidest.
See kook sai mõnusalt õhukese põhjaga, kuhjaga õunane, kerge apelsini- ja kaneelihõnguga. Ja otsa sai kiiremini, kui oleksime soovinud. :D
Kogus ühe 35x11cm kandilise pirukavormi jaoks.


Taigen:
50 g külma võid
75 g nisujahu
1 sl suhkrut
1 sl kartulitärklist
1 sl külma vett

Kate:
300 g õunatükke
1,5 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli
3 sl mandlilaaste
150 g õuna-apelsinimoosi (üks piske purgike)


Põhja tegemiseks segada kuivained omavahel, lisada kuubikutena külm või ja näppida segu puruseks. Lisada lusikatäis vett ja segada kiirelt kokku taigen. Lasta külmas kümmekond minutit puhata.
Sel ajal, kui taigen puhkab, segada õunatükid kaneeli ja suhkruga läbi. Panna ahi 200*c peale soojenema.

Kui taigen on kümme minutit külmas olnud, suruda see pirukavormi põhja ja külgedele. Torgata taignasse kahvli abil mõned augud ja panna viieks minutiks sügavkülma.


Viie minuti möödudes tõsta pirukavorm otse sügavkülmast kuuma ahju ja küpsetada põhja viis minutit.
 Seejärel tõsta vorm ahjust välja, määrida koogipõhjale moos, puistata peale mandlilaastud ja laotada ühtlaselt suhkru-kaneelised õunad. Asetada vorm tagasi ahju ja küpsetada kooki 200*C juures 30-35 minutit, kuni õunad on pehmed ja taignaservad pruunikad.

pühapäev, 28. august 2011

Hilissuvine grillimine

Nelja päeva pärast on esimene september. Lapsed lähvad taas kooli, vahtrapuudel hakkavad lehed kollase-punase kirjuks minema ja mina pean tagasi tööle minema. Ning lisaks tööle hakkab mu aega võtma veel Lianni Laste Kokakool. Muidugi, viimane hakkab kindlasti ka palju rõõmu tooma :)

Eile oli kena suvine ilm, käisime maal emal-isal külas. Riita said laotud mõned puud, ära sai söödud nii mõnigi ploom ja pirn ning grillile sai kuumus sisse aetud. Küpsetasime mõnusat punases marinaadis liha, kõrvale kartul ja värske salat. Oeh.. mõnus.


Punane marinaad (piisab 3-4 kg liha marineerimiseks)

5 tera nelki
1 sl purustatud musta pipart
2 sl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl köömneid
2 sl hakitud värsket tilli
2 sl sidrunimahla
pool (kuni üks) kuivatatud tšillikauna
1 mugulsibul
1 dl veiniäädikat
1 dl meelepärast mahla (vesi sobib ka, samuti värsked marjad)
5 dl ketšupit
3 dl õli (mina kasutasin tavalist oliivõli)

Panin kõik komponendid kannmikserisse (sibula koorisin enne ikka ära) ja püreestasin, kuni segu oli ühtlane. Lõikasin liha parajateks tükkideks (tegin õhukesed suured viilud), asetasin suurde kaussi ja valasin marinaadi peale. Mudisin liha viis minutit, seejärel asetasin külmkappi ja lasin 24 tundi marineeruda.


reede, 26. august 2011

Õuna-apelsinimoos

Seda head moosi olen teinud mitmel aastal, mulle väga maitseb! Kuigi moosi sisse läheb veidi rohkem õuna kui apelsini, jääb maitselt domineerima siiski apelsin. Õun omaltpoolt annab mahedust ja kokku saab imehea moos.

1,5 kg õuna
1 kg kooritud apelsini
700 g suhkrut

Pesin õunad ja tükeldasin. Eemaldasin apelsinidest sektoritena viljaliha ja panin koos õuntega potti. Kuumutasin keskmisel kuumusel keemiseni, lasin kümmekond minutit mulksuda. Siis lisasin suhkru ja keetsin, kuni õunatükid olid suhteliselt lagunenud (no mulle meeldib nii). Tekkiva vahu (kuigi seda peaaegu ei tulnudki) eemaldasin.
Valmis moosi panin steriliseeritud purkidesse.

Letšo ehk tomati-paprika-sibulamögin

Tahtsin hakata kirja panema järjekordset õunakooki, kui avastasin, et ees juba kaks kooki on. Seega praegu üks mõnus hoidis ja koogist mõni aeg hiljem :)

Sellist tomati-paprikamassi meeldib mulle kasutada pitsat tehes- hea tomatipasta asemel pitsapõhjale määrida (kuna paprika maitseb mulle pitsa peal nagunii). Loomulikult, kui tahan mingit väga kindlat pitsat teha, kuhu paprika ei sobib, siis läheb käiku tavaline tomatipasta. Aga rohkema kattega pitsa või pitsapirukate puhul läheb see hoidis kenasti käiku.
Idee sain Nami-Namist, aga minu retsept sai kokkuvõttes siiski omajagu erinev. Antud kogusest sain viis 300 ml purki hoidist.

1 kg tomateid
500 g mugulsibulat
500 g paprikat
õli
500 g tomatipüreed
25 g suhkrut
1 sl soola
1 tl purustatud musta pipart


Pesin köögiviljad, puhastasin paprika seemnetest, koorisin sibulad. Hakkisin kõik köögiviljad peeneteks ribadeks ja tõstsin sügavasse panni. Lisasin veidi õli ja praadisin kümmekond minutit. Siis lisasin tomatipüree ja maitseained ja kuumutasin segu keemiseni. Keerasin pliidi tule väikseks ja lasin köögiviljamassil umbes 45 minutit podiseda, ikka aeg-ajalt segamas käies.
Seejärel panin kuuma segu steriliseeritud purkidesse ja sulgesin purgid.


kolmapäev, 24. august 2011

Mõnusalt lihtne õunakook

Õunakoogihooaeg kestab! :) Viimasel ajal teen peaaegu iga päev ühe õunakoogi. Hetkelgi üks pirukas ahjus! :) Seda kooki tegin eile, hea ja lihtne ning maitses kõigile!

Retsept Nami-Namist, muudetud sellevõrra, et mina kasutasin olude sunnil piima. Kook õnnestus ikkagi hästi :) Antud kogusest sain 25x30 cm suuruse koogi.


4 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
noaotsatäis soola
1,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
2 muna
2 dl keefirit (piimaga sai ka hea kook)
500 g õunatükke
peale kaneeli ja suhkrut


Alustuseks sulatasin kastrulis või, lasin sel tsipa jahtuda ja siis vispeldasin vaikselt niristades juurde piima. Seejärel kloppisin hulka munad. Teises nõus segasin kuivained omavahel ja valasin need vedeliku hulka. Segasin taigna kokku, siis lisasin õunatükid. Valasin saadud taigna küpsetuspaberiga kaetud vormi, raputasin peale lusikatäie suhkrut ja tsipa kaneeli. Küpsetasin 200*C ahjus umbkaudu 35-40 minutit, kuni kook oli pealt kenasti pruunikas.
Maitses hea nii soojalt kui jahtunult!

reede, 19. august 2011

Augustikuu...

... soe tuuleke, kuldkollased kaselehed puude all ja tartaletid õuntest, pirnidest, ploomidest ja mõnes peotäiest hilistest marjadest :)





teisipäev, 16. august 2011

Õhukese õunakoogi õhtu

Kuna õunapuudel valmivad järjest enam magusad ja maitsvad punarohelised pallikesed, on õige aeg hakata õunakooke tegema. Selle retsepti järgi valmistatud kook tuleb suhteliselt õhuke, krõbe ja väga hea! :)
Kogus on ühe 35x11cm kandilise vormi jaoks, tavapärase 24 cm läbimõõduga ümmarguse vormi jaoks tuleb võtta kahekordne kogus.


Põhi:
50 g külma võid
75 g nisujahu
1 sl suhkrut
1 sl kartulitärklist
1,5 sl külma vett


Kate:
3-4 õuna
3 sl mandlilaaste
2 sl suhkrut

Põhja tegemiseks näppisin või ja kuivained puruseks, lisasin külma vee ja segasin kiirelt taigna kokku. Panin viieks minutiks külmkappi puhkama, seejärel surusin taigna koogivormi põhjale ja külgedele- ilusa õhukese kihina. Asetasin koogivormi taas külma, et taigen veel kümme minutit puhata saaks.
Kuumutasin ahju 200*C-ni. Viilutasin õunad.

Kui ahi oli kuum, võtsin koogivormi külmkapist ja panin kohe ahju. Küpsetasin põhja viis minutit, siis tõstsin vormi ahjust välja. Raputasin koogipõhjale mandlilaastud ja ühe supilusikatäie suhkrut, seejärel ladusin peale õunaviilud ja raputasin õunte peale ülejäänud suhkru. Panin vormi ahju tagasi ja küpsetasin 200*c juures veel 20-25 minutit.


esmaspäev, 15. august 2011

Lianni Laste Kokakool alustab! :)


Mul on suur au teatada, et alates 12. septembrist hakkab toimuma päris esimene laste kokakool Tartus! 


Kokakoolis õpitakse toiduvalmistamise põhitõdesid, avastatakse uusi maitseid, katsetatakse ja viiakse ellu huvitavaid ideid. Õpetajateks meile kõigile tuntud toidublogija Kaare Kangro (Koopatibi küpsetab..) ja mina :)


Kokakooli oodatakse 9- 15 aastaseid kokkamishuvilisi noori! Kokakooli tegemisi hakkame ühiselt kajastama Lianni Laste Kokakooli blogis


Infot toimuva kohta saate lugeda siit, registreerumiseks võtta ühendust: stuudio@liann.ee või tel. 7423447


Kava:
 12. SEPTEMBER
"Smuutine sissejuhatus"

Saame tuttavaks!
Uudistame, mida sisaldab kokakooli stardikomplekt. Teeme tutvust köögiga ning uurime, milliseid huvitavaid köögiriistu sealt leida võib. Valmistame smuutisid, mis sobivad nii sünnipäevalauale kui ka hommikupudru kõrvale. Testime, kas kardemon lõhnab paremini kui kaneel.

19. SEPTEMBER 
"Imemaitsev Itaalia" 
Itaalia köök on üks armastatuim Euroopas. Sealt on pärit meile hästi tuntud pitsa ja pasta, kreemjad risottod ning magustoitud nagu tiramisu ja panna cotta. Itaalia köögi tunnis õpime, kuidas valmistada õhukest ja krõbedat pitsapõhja. Saame teada, mille poolest erineb traditsiooniline Itaalia pitsa  Eestis tehtavast. Uurime, kas värske basiiliku aroom on tugevam kui kuivatatud ürdi oma. Saame teada, millist kastet serveeritakse panna cotta kõrvale.
Teema: Rahvusköök 

26. SEPTEMBER
"Mõnusad magustoidud"
Üks korralik lõuna- või õhtusöök lõppeb ikka magustoiduga. Kuidas jahutada kuuma kisselli? Milles peitub suussulava saiavormi saladus? Millest valmistada kihilist pokaalimagustoitu? Nendele küsimustele otsime vastuse magustoitudele pühendatud tunnis.
Teema: Midagi magusat

03. OKTOOBER
"Kirevad köögiviljad"
Oktoober on köögiviljakuu! Kõige tervislikum on köögivilju toorelt krõmpsutada. Seda me ka teeme! Lisaks saame teada, mis on rösti ja millistest köögiviljadest seda valmistatakse. Katsetame, kuidas lõigata sibulat nii, et see nutma ei ajaks. Õpime, kuidas keeta ja serveerida püreesuppi.
Teema: Suutäis soolast

10. OKTOOBER
"Põnevad pulgakoogid" 
Kõik teavad, mis on pulgakomm. Aga mida kujutab endast pulgakook? Õpime selgeks pulgakookide valmistamise tehnika, uurime kuidas ja millega pulgakooke kaunistada ja siis... laseme fantaasial lennata!
Teema: Nikerdamine

17. OKTOOBER
"Vahva Vene"
Vene köök on äärmiselt mitmekesine ja huvitav. Õpime valmistama pelmeenitainast ja erinevaid täidiseid pelmeenidele. Krõbistame isetehtud barankasid ja joome teed, mis tehtud ehtsa samovariga.
Teema: Rahvusköök

24. OKTOOBER - 30. OKTOOBER Vaheaeg!

31. OKTOOBER
"Maiasmokad maiustavad..."
Teema: Midagi magusat

07. NOVEMBER
"Teeme torti"
Teema: Suutäis soolast

14. NOVEMBER
"Avastame Ameerikat"
Teema: Rahvusköök

21. NOVEMBER
"Lahedad loomad"
Teema: Nikerdamine

28. NOVEMBER
"Suu(re)pärane sünnipäev"
Teema: Suutäis soolast, midagi magusat

05. DETSEMBER
"Ehe Eesti"
Teema: Rahvusköök

12. DETSEMBER
"Pisike piparkoogimaja"
Teema: Nikerdamine

Tunniplaanis võib ette tulla muudatusi! Arvestame ka laste soovide ja ettepanekutega.

laupäev, 13. august 2011

Põldmarjajäätis

Imelihtne ja imemaitsev jäätis. Põldmarjade ülistuseks ja Nami-Nami kooskokkamise auks :)


1 purk (400g) kondenspiima
6 dl 35%list rõõska koort
5 dl põldmarju
0,5 dl suhkrut (kogus oleneb marjade hapususest)

Põldmarjad tuleb koos suhkruga kaussi panna ja pudrunuia või lusika abil püreeks suruda. Püree ajada läbi peenikese sõela, et seemned eralduks.
Vahustada rõõsk koor pehmetipuliseks vahuks, siis lisada kondenspiim ja vahustada veidi veel, et komponendid seguneks. Valada vahukoorevaht karpi (sellesse, millega jäätis sügavkülma läheb), niristada juurde põldmarajapüree (millest said seemned eemaldatud) ja segada õrnalt vahukoore sisse. Just sedasi, et jäätise pind triibuline jääb. Panna karp sügavkülma, lasta külmuda üleöö.


esmaspäev, 1. august 2011

Külma kohvi :)

Ma pole just väga suur kohvisõber, aga aeg-ajalt joon taasikese ära küll. Eriti kui tööl kiired ajad on. Tuuli blogist lugesin hiljuti frappe'st, mis on Kreekas väga populaarne külm kohvijook. Ise ma veel Kreekasse jõudnud ei ole, aga külma kohvi joon viimastel päevadel küll hea meelega :)


lahustuva kohvi pulbrit
külma vett
jääkuubikuid
suhkrut
piima

Kõigepealt tuleb klaasi panna kohvipulber ja vesi, vahustada piimavahustajaga, kuni tekib kõrge kohev vaht. Seejärel lisada klaasi jääkuubikud, veidi piima ja suhkrut. Segada kergelt, juua kohe ja kõrrega :)


Jooki võib juua ka magustamata, kuigi mina eelistan seda jooki siiski magusalt. Ja suhkru asemel sobib väga hästi ka erinevaid siirupeid proovida. Ning koorelikööri võib ka proovida- ehk siis variante on palju :)
Täna tegin frappe'd jäätisega -  selleks lisasin kohvivahule pehmet jäätist ja veidi vett. Maitses väga hea! :)