pühapäev, 20. veebruar 2011

Meie patriootlik võileivatort

Kes veel ei tea, siis juba mitu viimast aastat toimub veebruarikuus Nami-namis isamaaliste tortide võistlus ja see on üks väga hea põhjus rohkem torti süüa :D Ja kasutan minagi seda põhjust hoolega ära :D Tegelikult on ju ilus oma riigi sünnipäevaks pidulikum laud katta ja hea-paremaga maiustada. Ja mõni laual olevatest tortidest võiks ju ka soolane olla- miks mitte just alljärgnev.

Kuigi jah, igaüks, kes praegu kalendrisse vaatab, mõistab, et minu tort on veidi enneaegne- on ju 24. veebruar alles nädala keskel. Ja peab ausalt tunnistama, et peaaegu igal aastal on mu tordid enneaegsed- seda kahel lihtsal põhjusel:
 Esiteks on mu noorema õe sünnipäev 24. veebruaril ja ta ei taha igal aastal isamaalise kaunistusega torti sünnipäevaks süüa vaid tahaks midagi omanäolist- seega kahte torti poleks mul ju nagu mõtet teha. Teiseks, kui paar üksikut aastat välja arvata, siis alates 1998. aastast alates marsib minu mees kohusetruult iga 24. veebruari hommikul kaugel päälinnas teiste laigulistega ühes rivis. Ja kurdab sealjuures, et kui ma teeks tordi 24.ndaks, siis tema torti ei saakski. Seega olles ära põhjendanud, miks minu tordid kipuvad enne õiget riigi sünnipäeva päeva valmis saama, asuksin tordi juurde.

Ahjaa, kõigepeal väike pildike selles, kuidas mu tordid tekivad. Mul on üks märkmikuke, kuhu igasugused kritseldused jõuavad. Ja kui hästi läheb, siis saab kogunisti terve tordi plaan paberile. Olen nii mõnelgi eelneval korral mõelnud, et paneks siia pildikese minu tordi ideedest aga pole kunagi selleni jõudnud. No nüüd siis jõudsin :) Ja äkki saab mõni joonistus siia ka edaspidi...


Tort on mõnus ja mahlane, hea suitsukala mekiga. Põhimõtteliselt saaks sellest ilusa neljakandilise tordi, põhja pindalaks siis neli kandilist saiaviilu, aga kuna kaunistuse tõttu tahtsin ümaramat torti, siis lisaks pildilolevale sain ära süüa nii mõnedki "tikuvõileivad", mis ma nurkadest ära lõikasin.

1 suur päts kandilist saia (500g)
immutamiseks piima/jahtunud puljongit


täidis:
200g puhastatud suitsulatikat/-räime või mõnda muud head kala
400g kodujuustu
200g riivitud juustu
1 dl majoneesi


kaunistamiseks:
250g toorjuustu
0,5 dl majoneesi
kuivatatud rukkililli
viil külmsuitsulõhefileed
kurki
kurkumit


Alustuseks lõikasin saiadel koorikuosad ära.
Järgmiseks segasin omavahel kokku täidise komponendid (kindlasti oleks lihtsam osta näiteks suitsulõhefileed ja see tükeldada, aga mina tahtsin tunda head eestimaist maitset ja nägin seega enne mõnusa pooltunni latikat puhastades vaeva- oli seda väärt ka ) ja lasin kümmekond minutit külmas maitsestuda.

Edasi panin tordi kokku: saiad ja täidis kihiti üksteise peale. Saiast jagus neljaks kihiks, seega täidise jaotasin kolmeks. Saiu immutasin piimaga. Viimaseks kihiks jäi immutamata paljas sai, hiljem sai sinna peale määritud toorjuustukreem. Tordile panin enne kaunistama asumist kerge vajutuse peale ja lasin külmas seista nii veerand tunnikest.


Kaunistamise jaoks segasin kokku toasooja toorjuustu ja majoneesi- majonees annab toorjuustule vajaliku maitse. Võtsin tordi külmast, katsin pealt ja servadest toorjuustukreemiga, silusin pealt ühtlaseks.
Edasine kaunistamine võib loomulikult muutuda vastavalt valmistaja eeslistusele, mina puistasin servad rukkililledega üle, peale lõikasin külmsuitsulõhe fileest vapi kujutise, kõrvale said kurgikoortest tammelehed ja viimaseks pritsisin peenikese otsaga kondiitrikoti abil peale kolm lõvi (toorjuustukreemi+ veidi kurkumit).
Tort maitsestus külmas järgmise hommikuni (arvan, et 4 tundi oleks vajalik miinimum), sobis hommikusöögiks ideaalselt (tekitas tunde, et peaks kellegi külla kutsuma :) ) ja maitses väga ehe ja hää :)

P.S  Minu soolane tort valiti Nami-nami konkursil parimaks soolaseks tordiks. Juhhuu! :) Minu suur kummardus. 

15 kommentaari:

  1. Väga uhke! Ega aastapäevatort peagi alati magus olema. Selline tekitab märksa suurema vau-efekti:).

    VastaKustuta
  2. Väga lahe idee ja ilus teostus!

    VastaKustuta
  3. Hea idee ja korrektne teostus. Vahva!

    VastaKustuta
  4. väga-väga ilus ja isutekitav tort!
    muide, ma ka üritan oma torte enne kokku panemist läbi joonistada ja võimalusel ka ära värvida et näha kuidas see lõpptulemus võiks tulla, kuigi jah üsna tihti juhtub mingi jama kaunistamise käigus ja lõpptulemus on üsna erinev algsest ideest :D

    VastaKustuta
  5. Väga hea idee ja väga isuäratav tort. Tubli!!!

    VastaKustuta
  6. Ilus, ilus, ilus! Kindlasti maitsev ka :)

    VastaKustuta
  7. Filigraanne ja geniaalne! Väga ilus teostus ja hästi ahvatlev tort.

    VastaKustuta
  8. Suurepärane, Aniitram! Äge väljanägemine ja kindlasti väga maitsev ka. Imeline.

    VastaKustuta
  9. Aitäh kõigile, olen väga meelitatud :)

    VastaKustuta
  10. Väga efektne välimus, aga ka maitsed tunduvad kenasti kokku sobivat! Homseks kahjuks seda teha enam ei jõua, aga aprillis, isa 50 juubeliks, korrutan kogused kümnega ja see saab pidulaua ehteks! :) Aitäh suurepärase idee eest!

    VastaKustuta
  11. Palju palju õnne! Nii ilus tort ikka :)

    VastaKustuta
  12. Martiina-Võrratult tubli oled...olen su üle nii nii nii uhke!!! :)

    VastaKustuta