esmaspäev, 26. juuli 2010

Küpsis "Kreeka pähkel"

Need on ühed ütlemata mõnusad küpsised. Muidugi jah, nendesse väikestesse palli moodi küpsistesse mahub paras ports kilokaloreid kah, aga samas- vahel harva võib ju neid endale lubada  :)
Küpsiste tegemiseks on vaja spetsiaalseid küpsetusraudu, leiutatud kunagisel ammusel ajal ja ehk nii mõnelgi keldris "vanast vene ajast" seismas. Ja küpsised näevad välja tõesti nagu kreeka pähklid, millel ka tuum olemas. Kondenspiimatuum :)



Koored:
200g võid
1 dl suhkrut
2 muna
6 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola


Täidis:
400g purk kondenspiima
150g võid


Kõigepealt tuleks keema panna kondenspiim. Selleks tuleb võtta kinnine kondenspiimapurk, panna see potti, kallata peale vesi (et purk kaetud saaks) ning siis niiviisi kaks tundi pliidil keeta. Seejärel võtta purk veest, avada, tõsta iirisetaoliseks muutunud sisu (pildil) kaussi ning segada võiga ühtlaseks massiks. Seejärel lasta jahtuda.
(Olen täidist valmistanud ka eelmine päev ja üleöö külmkapis hoidnud- et kui järgmine päev näiteks külalised tulemas on ja ma tahan, et küpsetamine-valmistamine kiiremini läheks, on täidis juba võtta.)


Koorte tegemiseks tuleb pehme või vahustada suhkruga, edasi ükshaaval sisse vahustada munad. Lõpuks lisada sool ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning kõik ühtlaseks taignaks segada. Taignal tuleb enne küpsetama hakkamist külmikus pool tunnikest taheneda ja puhata lasta.


Küpsetamise tarvis on vaja pliiti, mis tilkuva või käes nutma ei hakkaks, "pähkliraudu", tainast ja võid. Viimasega tuleb siis aeg-ajalt (rohkem alguses) raudu määrida, et taignast küpsevad koorekesed kinni ei jääks. Ning kui raud on pliidil kuumaks lastud, tuleb igasse pähkliraua augukesse panna veidike tainast ning raud kinni vajutada.
Hoides pliiti mõõdukal kuumusel, pähklirauda korra-kaks ümber pöörates tuleb veidi aega küpsetada, kuni taignast küpsenud koorekesed kenasti jumekad on ning siis nad kaussi kummutada. Vajadusel kahvliga kaasa aidates. Ning edasi küpsetada samamoodi ka ülejäänud taigen.


Siis tuleb lasta koortel jahutuda ning edasi toimub pähklite kokkupanek. Tuleb mõlemad koorepooled täidist triiki täis tõsta ning seejärel kaks poolt omavahel kokku suruda. Ja tõsta kõrvale. Kui kõikide koorepooltega on nii toimitud, tõsta küpsised nii paariks-neljaks tunniks külma (üleöö on minu arvates kõige parem), et täidis taheneks ja kooreosa veidi pehmeneks. Ja siis võib juba asuda maiustama. :)

Viimane kord valmistasin neid maiuseid maal vanemate juures suvitades- suveks on vana väike pliit tõstetud sauna eesruumi- seal on siis hea moosi keeta, herilased tiirlemas ning kuivavate piparmündiokste lõhn õhus heljumas :) Ja no neid küpsiseid oli ka väga mõnus küpsetada. Kuigi enamiku küpsetas seekord mu õeraas, kiitus talle :)

11 kommentaari:

  1. Ma näen selliseid raudu esimest korda. Vist isegi kuulen sellistest esimest korda :P Kust selliseid saab?

    VastaKustuta
  2. Tiiu, Tartus saab selliseid raudu avaturu tagaosas olevast poekesest "Tuhat vajalikku asja". Kohe ilusti ja uuest peast. Seda, kas sellist poodi ka näiteks Tallinnas on, ei tea öelda.
    Kasutatud raudu võib aeg-ajalt vanakraamilaatadel kohata ja Tallinnas käies nägin neid ka vist kuskil turul...ehk oli see balti jaama turg... Ja noh, tuttavatelt-sugulastel tasub ka küsida, ega neil taolist riistapuud kuskil keldrinurgas ei vedele :)

    VastaKustuta
  3. hmm.. ma pean siis Tartusse tulema!
    Ma kahtlustasin, et ma leiaksin need võibolla ka Balti jaama turult, aga kahtlen, et ma sealt midagi uut leiaks..
    Seda kondenspiima keetmist mäletan ka juba lapsena. Siis ema meile sellist magustoitu tegi vahest. Aga selliseid pähkleid (mis näevad välja, et viivad keele alla) näen küll esimest korda. Ja juba tahan! :)

    Üldse pean Sind kiitma, et Sul nii vahva blogi on, ja et sa nii tubli perenaine oled. Iga perenaise teed kadedaks! Edu Sulle!

    VastaKustuta
  4. Need pähklid on tõesti head!
    Ja aitäh kiidusõnade eest :) Ikka on hea kuulda, et kellelegi mu blogi meeldib :) Aitäh, aitäh :)

    VastaKustuta
  5. Mul vist ka maal kuskil sellised pähklirauad. Meil oli mingi asi, millega sai teha seenekujulisi küpsetisi (rasvas)? Ehh ei mäleta enam.
    Aga päris tore on lugeda su blogi :)

    VastaKustuta
  6. Ma sain siit nüüd teada, kust pähkliraudu saab :) Torman nüüd turule, sest isa oli vanaema rauad metalli kokkuostu vedanud :)

    VastaKustuta
  7. Meil on sellised tavalised vormid, 40 tükki, koos vormidega pistame ahju ja siis seal nad küpsevad. Täna tegin, väga head tulid :)

    VastaKustuta
  8. Olen üritanud kondenspiima selliseks keeta nagu teie pildil on kuid ei õnnestu. Mis kuumusel ja millist kondenspiima te kasutate?

    VastaKustuta
  9. Mimm, olen kasutanud seda sini-valge triibulise paberiga kondenspiima, ei tule kohe meeldegi, mis ta nimi on. Ja kedan suhteliselt rahulikul kuumusel - alguses lasen keema tõusta ja siis keeran kuumuse vähemaks, et vaikselt kaks tundi podiseks. Noh, nii, et veidi mullikesi ikka pidevalt vette tekib, aga mitte ka väga ägedalt ei kee (muidu keeb vesi liialt ära).
    Aga milles see "ei õnnestu" seisneb? Jääb vedelam? Abi võib olla ka kauem keetmisest. Samas, tsipake vedelam kondenspiim asja ära ei riku, võiga läbisegatuna tõmbab küpsise sees ilusti tahkeks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis nippi kasutada, et terve pliit võist ei ujuks? Proovisin ka fooliumit raudade all kasutada, aga ega see ka teab mis mugav ole.

      Kustuta
    2. Ma pole neid küll ammu küpsetanud (meie peres see pigem suvine roog :) ), aga ei mäleta küll, et pliit ujunud oleks. Ega täidist küpsisevormidesse liiga palju ei saa, et serva vahelt liialt välja surub? Seljuhul saaks ju või uitama minna. Niipalju, kui mina teinud olen, siis veidi võid "lekib" küll (ehk siis pliit suitseb veidi), aga suurt suitukogust ma väga täheldanud ei ole.

      Kustuta