pühapäev, 1. september 2013

Augustikuine tomatisalat

Augustikuu oli mõnus. Alati on, sest siis on suveilmad mõnusalt mahedad ja päike ei kõrveta enam nii tugevasti. Vihmasabinaid kohta tihti, need annavad õhule värskuse. Ja loomulikult valmib hulk imehäid kodumaiseid vilju. Tomat sealhulgas. 

See salat on väga maitsev, kosutav ja korralikku kõhutäit pakkuv. Meie pere augustikuine lemmik. :) Põhikomponendid- tomat, sibul ja sai - peavad alati olema, aga lisaks võib igaüks ka muud meelepärast panna. Näiteks avokaadot... või veidi röstitud paprikat - miks mitte!



Korralik kõhutäis kahele

700g tomateid, soovitavalt erivärvilis ja -kujulisi
1 suur (punane) sibul
6 viilu ciabattat või 3-4 röstsaiaviilu
peotäis basiilikulehti
125g mozzarella juustu
2 sl külmpressi oliivõli
2 tl palsamiäädikat, mõnusalt kreemjat ja magusat
soola

Alustuseks võtsin umbes 150-200g tomateid ja surusin läbi sõela (saumikseriga saab ka :). Saadud tomativedelikule segasin juurde õli, palsamiäädika ja soola. 
Koorisin sibula ja viilutasin võimalikult õhukeselt. Saadud poolrattad panin eelnevalt kokkusegatud kastmesse seisma- just niikauaks, kuni muu salat oli ettevalmistatud (kastme happeline keskkond teeb sibula maitse mahedamaks ja struktuuri pehmemaks)

Edasi viilutasin tomatid ja sättisin vaagnale. Rebisin mozzarella suupärasteks tükkideks ja asetasin tomativiiludele. Rebisin basiilikulehed väiksemaks ja puistasin salatile. Röstisin saiaviilud.
Seejärel tõstsin sibula kastme seest välja ja asetasin tomativiilude peale. Valasin salati kastmega üle.
Viimaseks murdsin saiaviilud tükikesteks, asetasin salatile ja serveerisin kohe.

* See salat jääb visuaalselt palju ilusam ning isuäratavam, kui seda serveerida vaagnal, mitte kausis kokkusegatult. Maitse sellest otseselt ei muutu, aga ilusam on vaadata küll (ja uhkem lauale pakkuda). Uskuge mind, ma olen mõlemit pidi proovinud :D Pidin vaid tõdema, et mul on liisalt vähe paraja suurusega vaagnaid- pildistamiseks kasutasin seetõttu väga suurt vaagent, mis 
* Salati jaoks ei ole alati vaja poodi ciabattat ostma tormata- tavaline sai/sepik sobib ka. Meil on viimasel ajal koduaia tomat koguaeg kodus olemas, seega salatiisu korral ei viitsi enam poodi minema hakata.
* Kasutatav palsamiäädikas võiks olla hea ja magus. Odavama kategooria palsamiäädikas on liialt hapu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar