esmaspäev, 1. september 2014

Maailma parim õunapirukas ehk lummav õunagalett

See pirukas võlus mu täielikult! Imehea krõbe taigen ja just paras õunatäidis. Ohh, kui hea see oli :)

Galett on lahtine pirukas, millel taignaservad vabas vormis osaliselt täidise peale keeratud. Noh nii, nagu pildil näha. Pirukas on lihtsasti ning kiiresti tehtav ja imemõnus. Ausõna, võib juhtuda, et edaspidi on siin blogis kõik pirukad sellised :D


umbes 22cm läbimõõduga pirukas

Taigen:
3 dl nisujahu
100 g külma võid
2-3 sl vett
1 tl suhkrut
näpuotsaga soola

Täidis:
1 liiter õunatükke (ehk puhastasin kaheksa keskmist õuna ja viilutasin need)
1 tl kaneeli
2-3 sl suhkrut (oleneb õunte magususest)

Taigna tegemiseks segasin jahu soola ja suhkruga, lisasin võikuubikud ja näppisin taigna puruseks. Sealjuures, võimalikult kiirelt. Lisasin jaokaupa vee, surusin taigna kokku (kõike vett ei pruugi vaja minna!). Ei lasknud end häirida herneterasuurustest võitükikestest taigna sees, kõik ei peagi ühtlane olema. Panin taigna külmkappi, kus lasin tunnikese puhata.
Valmistasin ette õunad: koorisin, eemaldasin südamikud ning viilutasin õhukeselt. Segasin õunatükid kaneeliga läbi.


Tunni möödudes rullisin taigna küpsetuspaberile lahti, saades enam-vähem ilusa ringikujulise taignatüki, läbimõõduga 32 cm. Suur täpsus oluline ei ole, pigem tasuks jälgida, et taigen oleks õhuke - alla poole sentimeetri. Valasin  kaneelised õunatükid taignaketta keskele, surusin ühtlase kõrgusega kuhjakeseks. Servadest jäi u 5 cm taigent vabaks. Selle osa tõstsin õunatükkide peale. 
Viimasena raputasin õuntele ja pealeulatuvale taignaosale suhkru.
Küpsetasin 200*C ahjus pool tundi, kuniks õunad olid pehmed ja taignaserv kena pruun. Tõstsin ahjust välja, lasin tsipa jahtuda ning serveerisin soojalt.

11 kommentaari:

  1. Ma ütleks, et galett on ka pirukas, mis praegu pea igast blogist vastu vaatab :D Aga see õunaversioon tundub eriti isuäratav..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On tõesti igas blogis? :D Võibolla tõesti :D
      Mulle väga meeldis, ülilihtne on teha ja maitsev on kah. Sel suvel juba korduvalt-korduvalt galette tehtud ja usun, et teen sügisel ka :)

      Kustuta
    2. Jaa. Ma juba mitu kuud mõelnud teha, sest need näevad niiii isuäratavad välja.. enne vaarikatega.. siis virsikutega.. ja nüüd siis õuntega :D Loodan, et see plaan nüüd läheb käiku lõpuks! :)

      Kustuta
  2. Tõesti väga hea sai! Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  3. Tegin ka tàna ja kuidagi kiirelt kadus laualt :)

    VastaKustuta
  4. Tegin eile ja ka täna kuna ei jäänud eilsega rahule. Lisasin täna vähem õunu (õunad olid ka magusamad) ja sai kohe parem + eile jäi liiga vähe tainast üle äärtest, täna olin juba targem :P

    VastaKustuta
  5. ma tegin ka 2 õhtut, isegi teisel õhtul kadus kiirelt :)

    VastaKustuta
  6. Meeldis. Lisaks väga lihtne valmistada.

    VastaKustuta
  7. Kas võib ka nii teha,et teeb taigna eelmisel õhtul valmis ja siis järgmisel päeval küpsetab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usun, et võib ikka. Taigent tasub hoida siis toidukilesse pakitud pallikesena. Et õhk ligi ei pääseks ja ära ei kuivataks.

      Kustuta