reede, 25. juuni 2010

Maisileib

ehk cornbread. Minule tuntud ameerika filmidest ja ainuke, mis ma sellest teadsin, on see, et leib tuleb kena kollane :) Ja seda ta muide tuleb ka.
Mõni aeg tagasi Nami-namist auhinnaks saadud Klassikaline kokaraamat sisaldas endas ka maisileiva retsepti ja nii see ära proovitud saigi. Kasutasin VeskiMati maisimannat, sellega tuli väga mõnus küpsetis. Ja originaalis tehakse maisileiba petipiimaga aga mina kasutasin maitsestamata jogurtit, millega õnnestus kõik suurepäraselt.
Antud kogusest saab kaheksa mõnusalt pontsakat tükki, igaüks neist annab raamatu andmete alusel 229 kilokalorit.

125g nisujahu
180g maisitangu või -jahu
1 sl küpsetuspulbrit
1 sl tuhksuhkrut
0,5 tl soola
3 dl petti või maitsestamata jogurtit
2 keskmist muna
4 sl külmpressitud oliiviõli


Kõigepealt panin ahju 200*C peale soojenema ja määrisin 30cm pikkuse leivavormi sisepinna õliga kokku (ideaalis on vaja 20x20cm ahjuvormi, aga 30x10cm leivavorm oli väga paras). Siis segasin kausis maisitangu, nisujahu, soola, tuhksuhkru ja küpsetuspulbri. Järgmisena lisasin munad, jogurti ja õli ning segasin hoolega taignaks. Valasin vormi ja küpsetasin kuumas ahjus umbes pool tundi, kuni maisileiva sisse torgatud tikk jäi puhtaks. Siis lasin küpsetisel 5 minutit vormis jahtuda, kummutasin välja ja lõikasin kaheksaks tükiks.
Sõime soojalt, mina niisama (ütleksin, et maitseb täiesti nagu karask-sobib söömiseks niisama, võiga kui ka moosiga) ja mees mustikamoosiga. Hea.

Ja kellele maitses, miks mitte proovida näiteks seda nami-namis olevat tšilliga varianti ;)

1 kommentaar:

  1. Aitähh retsepti eest. Olen nisujahuga hädas ja proovin seda igal võimalikul viisil asendada.
    Tegin Teie retsepti natuke ümber ja panin tavalist suhkrut ja nisujahu asemel kartulitärklist. Kogused jätsin samaks.
    Väga kenasti kerkis ja maitsev leib/sai. Kui maisijahu on muidu sõmer ja teraline, siis pett tegi selle saialiseks :) Jätkan otsinguid ja katsetusi. Järgmisena võtan Teie krõbeda kana magushapus kastmes.
    Tervist. Kadri

    VastaKustuta