pühapäev, 24. oktoober 2010

Lihtne kardemonikeeks

Eile õhtul oli mul suur kokkamistuhin peal. Samas, kuna õhtusöök oli juba söödud, siis tuli mõttesse küpsetada midagi, mis üleöö maitsestuma peaks. Ja keeksid on selleks ideaalne kategooria- soojalt head, jahtunult head ning üldjuhul üleöö või paar päeva seisnuna imehead.
 Keeksiretsepti aluseks võtsin nami-namist "Ekstra" keeksi kogused- sest too keeks on ka nii hea.
Antud kogusest saab ühe 28 cm keeksi.

4 keskmist muna (toasooja)
1,5 dl suhkrut
2 dl nisujahu
150g sulavõid
soola
sortsuke vanilliekstakti
1 suur tl purustatud kardemoni
Alustuseks tuleb munad suhkruga puhtasse kaussi panna ja heledaks vahuks vahustada. Niiviisi, et vahustamine vähemalt 10 minutit kestab (korralikult vahtu löödud munad annavad keeksile kohevuse). Siis sõeluda juurse jahu ja sool, lisada vanilliekstrakt ja kardemon. Viimasena segada ettevaatlikult juurde sulatatud või, mida eelnevalt veidi jahutatud.
Taigen tuleb kallata keeksivormi ning küpsetada 175-180*C juures umbes 45 minutit, kuni keeksi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb.
Serveerida jahtunult, ideaalis järgmisel päeval. Kuigi mina ei suuda kiusatusele vastu panna ja söön alati ka viilukese sooja keeksi (sest no kogu elamine on nii head kardemonist keeksilõhna täis- lihtsalt võimatu ju vastu panna :)

3 kommentaari:

  1. Oo, kust sa terved kardemonid Tartus välja võlusid? :)

    Keeks näeb ka imehea ja kuidagi mõnusalt nostalgiline välja. Täpselt, nagu mõni kohvikukeeks lapsepõlve mälupiltidest. :)

    VastaKustuta
  2. Aitäh, Doris.
    Ja kardemonid on pärit turuhoones asuvast vürtsipoest. Oli endal ka suur rõõm neid sealt leida :)

    VastaKustuta