pühapäev, 16. mai 2010

Mahlajäätised: rabarbri-, meloni-laimi- ja vaarika-mustikajäätis.

Suvi tuleb. Mõnel päeval tundub, et on juba isegi kohal- päike paistab terve päeva ja väljas on nii palav, et hea meelega istuks koguaeg külmkapis :D
Et veidi jahutust saada, võib külmkappi ronimise asemel jäätist süüa. Aga kuna olen suhteliselt laktoositalumatu (noh, väikestes kogustes võin piimatooteid süüa, aga liitrite kaupa jäätist küll mitte), siis proovisin veidi mahlajäätist teha.

Mahlajäätise põhiline viga on see, et ta ei maitse mulle :D St võrreldes koorejäätisega. Seetõttu oli vaja mõnda väga head maitset. Ja proovimisest sündis siis alljärgnev. Vormidena on mul kasutuses selline väike jänkudega jäätisevorm. Kunagi Novaluxist ostetud. Aga nagu piltidelt näha, siis kahe jäätise puhul kasutasin ainult poolt vormist- pulgaks panin tavalise jäätisepulga ( mida mul on korralik peotäis, kuna vanaema töötas kunagi kuskil, kus neid tehti ja tal on neid sellest ajast terve karbitäis alles. Mulle raatsis ta neid siis portsukese anda :D )

Vaarika-mustikajäätis (6 jäätisekest)


3 dl vaarikaid
3 dl mustikaid
2 dl vett
0,5-1 dl suhkrut (olenevalt eelistusest)


Püreestasin vaarikad ja mustikad ning surusin läbi sõela, et eemaldada seemned ja kestad. Segasin juurde suhkru ja vee ning valasin segu vormidesse. Lasin üleöö külmuda.
Jäätis sai suhteliselt vaarikane, suhteliselt tummine. Ja mulle täitsa maitses.

Meloni-laimijäätis (6 jäätisekest)


2 sl kuuma vett
2 sl suhkrut
pool melonit (nii, et kooritud, kuubikuteks lõigatud melonit saaks umbes pooleliitrise nõu täis)
1 laimi mahl (80 ml)


Lahustasin suhkru kuumas vees, lasin jahtuda. Püreestasin meloni, lisasin laimimahla ja suhkrusiirupi. Valasin vormidesse, lasin kaks tundi külmuda, siis pistsin otsapidi sisse jäätisepulgad. Lasin lõplikult külmuda (ei teagi täpselt, mitu tundi see aega võtab, sest mul külmusid nad öösel)
See jäätis mulle väga maitseb. Kergelt hapukas, samas mahe. Ja väga värskendav.


Rabarbrijäätis (6 jäätisekest)


400g rabarbrit
300 ml vett
1 sl sidrunimahla
1 dl suhkrut


Tükeldasin rabarberi, lisasin vee, sidrunimahla ja suhkru ning keetsin, kuni rabarber oli pehme (ja juba suhteliselt lagunenud). Seejärel püreestasin ja jahutasin segu. Surusin läbi sõela ning valasin vormidesse. Lasin kaks tundi külmuda, siis torkasin sisse pulgad. Lasin lõplikult külmuda.
Rabarbrijäätis oli kõige kiiremini sulav jäätis. Aga maitselt imehea!

3 kommentaari:

  1. minu lastele meeldivad kõige rohkem apelsini- ja õunamahlast valmistatud mahlapulgad. ma ise söön ka parema meelega koorejäätist :P

    VastaKustuta
  2. Apelsinimahl jäi mul jah seekord proovimata. Aga eks ma jõuan kunagi sinnani ka. Kuniks mul veel mahlapulga järgi isu on (sest ühel hetkel hakkan nagunii koorejäätist tahtma :D )

    VastaKustuta
  3. Oi kui tuttav tunne jäätiste osas. Ise olen senini lihtsalt andnud järgi kiusatusele ja pärast kõhuvaludega leppinud. "Õnneks" need eesti koorejäätised liiga palju koort ei sisalda ka :D
    Aga siinsed jäätised näevad kõik imehead välja. Külmkapis vaatavad parasjagu vastu ka paar närtsivat rabarberivart. Peab vaid kähku poodi jäätisevorme ostma minema.

    VastaKustuta