neljapäev, 17. juuni 2010

Martsipanikujukesed

Minu viimane õhtuse nikerdamise tulemus :)
Martsipaniks on Kalevi mandlidest tehtud martsipan, saadaval igas suuremas Selveris-Rimis-jm poes; värvideks kakao, punapeedimahl, kurkum, Taarapõllu talu jõhvikajahu ja astelpajujahu; silmadeks linaseemned. Pikemalt martsipani looduslikult värvimisest on juttu siin, lugege ja kasutage :)
Ja ühtlasi ka tervitused mu meheõdedele, kellel on nüüd endast pisike magus versioon olemas :D









5 kommentaari:

  1. väga vahvad kujukesed! Linaseemned silmaks panna on tõesti hea idee.

    VastaKustuta
  2. Kuidas sa ikkagi safraniga martsipani nii kollaseks saad. Proovisin ka, aga mul ei õnnestunud nii hästi. Aga proovin siis veel :)

    VastaKustuta
  3. Antud juhul kasutasin kurkumit- võid ka proovida. Aga safraniga sain ka. Tee safranist kuuma veega (kuum vesi pidavat värvi hästi välja tõmbama) hästi kange tõmmis (st, ära vett väga palju pane) ja lase mingi aeg seista(no nii 15 min). Siis peaks ehk saama. Ja pane martsipanimassi hulka koos safranivedelikuga veidi tuhksuhkrut ka, muidu jääb liialt vedel mass ja ei seisa hästi voolitud vormis.

    VastaKustuta
  4. Tere! Väga väga vahvad kujukesed on martsipanist tehtud. Mul aga küsimus-kuidas sul need kujukesed püsivad? Tekkis idee emale sünnipäevaks tort teha, ja kaunistusena tahtsin martsipanist delfiinid teha. Aga no see martsipan läheb ju käes kohe nii pehmeks ja kui külmkappi tahaks panna, siis on koheselt delfiin oma kuju muutnud.

    VastaKustuta
  5. Aitäh, Mammu.
    Mina sain kujukestele vormi nii, et pistsin nad tegemise ajal aeg-ajalt sügavkülma. Näiteks kui ma parajasti käsi voolisin, siis oli keha-pea sügavkülmas. Seal tõmbavad kujukesed kiirelt tahedamaks tagasi ja ei vaju kohe ära.
    Samuti kasutasin toestamist- kui valmis kujud sügavkülma panin, vormisin neile jääkotist õige kujuga "voodi" alla. Selle abil ei vajunud nad kah kuhugi liialt ära.
    Aga eks see selline "vooli-sügavkülma-vooli-külma" jne protseduur ole jah. Sügavkülmaga läheb kiirelt, see on hea. Ega ma seal neid üle viie minuti ei hoidnud ja pikemaajaliselt hoidsin ikka tavalises külmkapis.
    Ja veel soovitan kujud näiteks üleeelmine päev valmis teha- siis on piisavalt aega neid vormida (kui tordiga samal päeval teha, siis kui miskit viltu läheb, on närv must ja kõik läheb viltu).
    Igaljuhul palju jaksu ja küll sul need delfiinid õnnestuvad! :)

    VastaKustuta