teisipäev, 4. mai 2010

Ampsusuurused porgandipirukad

Küpsetasin täna porgandipirukaid. Igas suuruses :D Kuna eriti meeldisid mulle pisikesed ampsupirukad, panen siia ka mõne rea kirja.

50g-st pärmist valmistatud magus pärmitaigen 
1 kg porgandeid
0,5-1 dl suhkrut (olenevalt eelistustest)
kaneeli
tsipa soola
määrmiseks muna


Kõigepealt koorisin ja pesin porgandid (tegelikult panin kõigepealt kerkima taigna ja siis hakkasin porganditega tegelema- selle ajaga, kui taigen kerkib, on ka porgandid keenud-jahtunud). Seejärel keetsin nad tsipakese soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Nii et nuga sisse läks, aga ikka mingi vastupanu veel oli. Kurnasin porgandid, lasin jahtuda. Riivisin jämeda riiviga ja lõpuks segasin riivitud porgandi kausis suhkru ja kaneeliga läbi.
Suhkru ja kaneeli kogust võib muuta oma soovile vastavalt- olgu mainitud, et 1 dl suhkrut teeb pirukad juba vägagi magusaks.
 Ja edasi polnud muud, kui taigen rullida ja porgandipirukakesed valmistada. Osad tegin tavalise pirukavormiga (tavalise joogiklaasiga saab ka väga edukalt) ja osad tegin pelmeenivormiga- justnimelt selle viimase abil sain mõnusad ampsusuurused pirukakesed, mida nüüd siin hoolega kiidan. Nende tegemine on ühtpidi tülikam, kuna peab neisse väikestesse avadesse veidi-veidikese haaval porganditäidist panema, aga teistpidi ka lihtsam, kuna korraga saab teha 39 minipirukat. Ja tegemine käib nagu pelmeenidegi puhul- üks rullitud taignaketas pelmeenivormile, lohukestesse täidis, teine taignaketas peale ja taignarulli abil hoolega rullides saab pirukad vormitud ja üksteise küljest lahti.
Kui pirukakesed vormitud, määrisin nad pealt lahtiklopitud munaga ja küpsetasin 200*C ahjus kauni pruuni jumeni.

Olgu siinkohal mainitud, et ma ei oska öelda, kui palju minipirukaid sellest porgandi- ja taignakogusest saab, kuna ma tegin suuremaid (ehk tavasuurusega) pirukaid ka. Kuigi jah, ilmselgelt saab neid terve suure laadungi :D Samuti kipun ma arvama, et kui ainult minipirukaid teha, siis võib porganditäidist üle jääda- nendesse pelmeenivomipesadesse läks seda ikka maru vähe.

Aga pirukad tulevad head ja näiteks laste sünnipäevalauale peaksid need ideaalselt sobima.

3 kommentaari:

  1. Tere, oskad Sa öelda kus sellist pelmeenivormi müüakse?

    VastaKustuta
  2. No Tartu kohta oskan, aga sa oled vist Tallinnast..Tartus on avaturul selline väike poekene turu tagaosas - "Tuhat vajalikku asja", kus igasuguseid vidinaid on. Seal on ka seda vormi pool poekese tagaosas, kus igasuguseid köögiasju on.
    Soovitan osta metallist, see veidi vastupidavam ja parem (kuigi ega minu omal, mis plastikust,ka midagi häda ei ole).
    Aga kust Tallinnast seda vormi saada, on veidi siin nami-nami teemas juttu: http://www.nami-nami.ee/foorum/viewtopic.php?id=2304 Ehk saad sealt abi :)

    VastaKustuta