neljapäev, 29. aprill 2010

Pärmitaigen (magus)

Kuna olen suhteliselt laisk inimene, siis mõtlesin, et teen ühe postituse oma traditsioonilisest pärmitaignast ja edaspidi on sellele siis hea teistes postitustes viidata. Jääb pidev ümberkirjutamise vaev ära :D



50g värsket pärmi
5 dl piima (või vee ja piima segu)
umbes 12 dl nisujahu 
100g võid
1 tl soola
0,5-1 dl suhkrut (olenevalt eelistustest)
jahvatatud kardemoni


Panin pärmi ja suhkru kaussi, ning vedeldasin pärmi puulusikaga segades. Valasin juurde käesooja piima ja segasin, et suhkur sulaks. Siis lisasin soola, karemoni ja jahu (kõike päris korraga ei pane, vahel läheb vähem vaja). Segasin taigna ühtlaseks.

Siis lisasin toasooja või ja sõtkusin selle taignasse. Vajadusel panin veel veidi jahu juurde.

Edasi tõstsin taigna lauale ja sõtkusin kätega, kuni taigen muutus ühtlaseks ja käte küljest lahti tuli (no viis minutit ikka). Siis tõstsin taignapall kaussi tagasi, raputasin õrna jahukihiga üle, katsin kausi käterätikuga ja lasin taignal soojas kohas kahekordseks kerkida (umbes tunnikene). 
Ja siis saab juba meelepärased saiakesed valmis vormida, neil ahjuplaadil veel 15-20 minutit kerkida lasta ja ära küpsetada.

* Komponendid olgu toasoojad!
* Piima ei tasu liiga kuumaks lasta- see tapab pärmirakud ära ja taigen ei kerki.
* Piima asemel võib kasutada ka piima-vee segu, pidavat pehmem tainas tulema
* Jahu tasub esialgu vähem panna ning taigna sõtkumisel vaadata, kas on veel vaja. Liiga palju jahu teeb taigna tihkeks.
* Kerkida võiks tainas kaetud kausis mõõdukalt soojas kohas, kus pole tuuletõmbust.
* Taigent sõtkuda tasub hoolega. Kuni ta ilus ja siidine välja näeb- siis on taigen saiakeste vormimisel hästi käsitletav.

2 kommentaari:

  1. Miks piim? Meil tehti alati veega? Või on piima millegipärast vaja seepärast, et siin õli asemel võid kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See vee ja piima teema tundub olevat koolkonna küsimus. Ühed teevad piimaga ja kiidavad, teised veega ja kiidavad. Väidetavalt pidid veega tehtud saiad kauem pehmed seisma. Teised jälle ütlevad, et piimaga on maitsvam. Nii et võta kinni :D
      Aga võid kasutan ma küll ja edaspidi ka. Mulle maitseb nii enam :)

      Kustuta