kolmapäev, 25. august 2010

Esimene sushikatsetus

Sushi on roog, mille tegemisest olen juba kaua mõelnud. Aga nagu ikka, kui roog on aukartustäratav, peab veidi hoogu võtma :) Seega oli sushiriis ja nori-lehed ammu juba kappi varutud, samuti oli olemas riisiäädikas.
Kuidagimoodi jõudis julgus eilseks kohale, ostsin täidismaterjali ära ja täna asusin meisterdama. Ja pean ütlema, et see meisterdamine meeldis mulle kohe väga. :) Kuna internet on suur ja lai, sain enne piisavalt lugeda-videosid vaadata, et tegemine enam-vähemgi õnnestuks. Igaljuhul mina ja meheraas jäime väga rahule :)

Sõna sushi tähendab maitsestatud riisi. Jah, justnimelt riisi, mitte toorest kala. Toores kala on sashimi.
Ja minu arvates on see täitsa õige kah- ilma kalata saab head sushit teha küll, aga maitsestamata riisi korral ebaõnnestub sushi igal juhul.
Mina proovisin ära paar klassikalist varianti, aga tegelikult võib sushirulli sisse keerata ükskõik mida. Peaasi, et maitsemeelele sobiks.


Kõige olulisem asi on sushiriis - ilma maitsva riisita häid rulle ei saa. Mina ostsin spetsiaalse sushiriisi, mis on lühikese teraga riis, valmistatuna jääb hästi kleepuv. Riisi valmistamise juhised võtsin nami-namist. Ja kiidan neid nüüd, riis tuli hea ja maitsev. :) Antud riisikogusest sain valmistada 24 makirulli ja kaheksa nigiri-sushit.

225g sushiriisi (u 3 dl)
3 dl vett
2 sl riisiäädikat
0,75 sl suhkrut
1 tl soola


Riis tuleb kõigepealt hoolega pesta. Selleks valada riisiterad kaussi ja katta külma veega. Segada riisteri veidi, kuni vesi on valkjas ja läbipaistmatu. Seejärel kurnata vesi ära ja korrata protseduuri veel 3-4 korda, kuni vedelik riisi peal läbipaistevaks jääb. Sealjuures masseerida riisiteri vees korralikult, et aidata neil kleepjamaks muutuda.
Kui riis on loputatud, valada peale veel üks külm vesi ja riisil 15 minutit seista lasta. Selle ajaga muutub riis valgemaks.
Sel ajal, kui riis seisab, tuleb kokku segada riisiäädikas, suhkur ja sool. Et suhkur ilusti lahustuks, tuleb segu pliidil veidi kuumutada, aga mitte keeta! Piisab sellest, kui suhkur ära lahustub ja vedelik taas selgeks muutub- siis tuleb potike pliidilt ära tõsta ja vedelikul lasta jahtuda.


Kui riis on ära seisnud, kurnata vesi ära, valada riisiterad potti ja mõõta peale uus vesi, 3 dl. Katta pott kaanega ja panna tulele. Kui riis on keema läinud, keerata kuumust vähemaks ja lasta 10-15 minutit podiseda. Sealjuures vahepealt kaant tõsta ei tohi, aur aitab riisi õigesti küpsetada!
Kui riis on keenud ja vee sisse imenud, võtta pott kuumuselt ära ja lasta (kaas ikka veel peal) riisil 10 minutit tõmmata. Järgmiseks peaks riisi valama suuremale alusele, et riis saaks kiirelt jahtuda. Valada koheselt juurde ka maitsestatud riisiäädikas ja segada riisi sisse. Sealjuure peab kogu riis äädikaga kokku saama-just see maitsestabki riisi. Edasi jahutada riis maha, traditsiooniliselt tehakse seda lehvikuga tuult tehes, mina aga segasin riisi suurel alusel paar korda-riis jahtus nii kümnekonna minutiga ilusti ära.

Ja ongi sushi tülikaim osa, riisi valmistamine, tehtud :) Ideaalis peaks riisi kasutama kohe, aga kuna väga mugav on riis hommikupoole valmis teha ja õhtul, kui söömine toimub, sushit vormima hakata, siis senikauaks peaks riisile niiske köögirätiku peale panema-see hoiab riisi kuivamast.

Järgmiseks valmistasin ette wasabi-pasta. Wasabi on põhimõtteliselt Jaapanist pärit mädarõigas. Imekena rohelist värvi. Poes on wasabit müügil nii pastana, mis ei vaja mingit ettevalmistust, kui ka pulbrina, mida on vaja  sooja veega segada, et moodustuks pasta. Seda viimast ma ka tegin.
Ja edasi sain asuda oma esimese sushi tegemiseni :)

Klassikalist vetikalehe e nori-lehe sisse keeratud sushit nimetatakse maki'ks. Kõige lihtsam rull on kappa maki e kurgiga maki-rull. Retsept on nami-namis. Aga lisaks kappa maki rullile tegin veel kurgi ja õrnsoolalõhega maki-rulle ning rohelise sibula ja krevettidega maki-rulle.

Kappa-maki sushi:
sushi-riisi
wasabi pastat
pikka kurki
nori lehte


Kõigile harjumuspärase sushi-rulli keeramiseks on vaja bambusmatti, nori-lehti, teravat nuga, kaussi veega (kuhu on pandud ka lusikatäis riisiäädikat), valmist tehtud sushiriisi, wasabi pastat ja pikka kurki, millest on eelnevalt lõigatud pikad kitsad pulgakesed. Pildistasin üles ka oma töölaual olevate asjade paigutuse, sealt on kõik kenasti näha.
Teiste maki-rullide tegemiseks viilutasin valmis ka veidi õrnsoolalõhet, viilutasin rohelise sibula alumised, valged osad pikkadeks ribadeks ja lõikasin krevetid pikuti pooleks. Nori-lehed lõikasin pooleks, kuna poolest piisab kenasti väikeste maki-rullide keeramiseks. Muidugi, kes soovib, võib ka tervet lehte kasutada-siis saab lihtsalt kogukamad rullid.
Ja nigiri-sushi tegemiseks viilutasin õrnsoolalõhe umbes 4x5x0,7cm viiludeks ja lõikasin marineeritud tiigerkrevetid liblikakujuliselt lahti (pildil paremal servas)


Rullimise tarvis panin bambusmati lauale ja asetasin sellele nori-lehe. Läikiv pool allpool. Kastsin käe veekaussi, et käsi niisutada (sealjuures ei tohi käsi märg olla, peab olema niiske) ja võtsin paraja peotäie riisi. Jaotasin riisi nori-lehele, jättes ülemisest servast veidi maad tühjaks. Seejärel võtsin nimetissõrmega veidi wasabi-pastat ja määrisin riisile. Riisi keskeleossa peaks tegema väikese süvendi, et sinna täidis panna. Seega, kappa maki tegemiseks panin riisile kurgiribad, jättes mõned eri pikkustega otstest välja ulatuma-need otsmised rullid on pärast nii kenad kaunistused :)
Bambusmati abil keerasin sushi rulli, poolel maal matti edasi nihutades. Ja avaldasin mati abil veidi aega survet, et rull kokku jääks ja ilus kandiline saaks. Rulli kokku jäämise soodustamiseks võib nori-lehe serva veidi veega niisutada-aga hetk enne rulli lõplikku keeramist, mitte enne.
Rulli lahtilõikamiseks tegin terava noa märjaks ja lõikasin rulli keskelt pooleks. Seejärel niisutasin nuga uuesti ja lõikasin poolikud kolmeks, saades nii ühest rullist kuus tükki. Vähemalt internetist uurides selgus, et traditsiooni järgi lõigatakse ühest rullist justnimelt kuus maki-rulli.

Ma tegin oma esimese sushiteo ajal ka esimese video toidu tegemisest. Kuna mul paremaid vahendeid, kui pisike fotokas, võtta ei ole, siis on video väga retrohõnguline :D Aga noh, ma panen ta siia ikkagi, minu esimene ju :) Pealegi, nagu üks mu sõber ütles, ongi nagu vanas jaapani filmis :D



Ja samamoodi toimisin veel pooleteise nori-lehega, saades kokku 24 maki-rulli ja kasutades ära oma täidismaterjali(kulus umbes pool pikast kurgist, kaks rohelise sibula alumist osa ning nigiri-sushiga koos pool pisikest purgikest tiigerkrevette ja 150g õrnsoolalõhet) ning kaks tervet nori-lehte (kuna pakis oli neid tervelt kümme, siis jätkub vist pikaks ajaks).


Nigiri-sushi:
valmis tehtud sushiriisi
wasabi-pastat
õrnsoolalõhet
hiidkrevette

Teine klassikaline sushi liik on nigiri-sushi. See kujutab endast piklikut riisipalli, mille peale on surutud kalaviil, krevett või jaapanlaste traditsiooniline paks omlett (mille tegemist ma veel ei valda ja seega siin ka pikemalt ei kirjuta). Kalaviilu surumistehnika on spetsiaalne ja kindlustab, et kala hiljem riisi küljest lahti ei tuleks. Püüan seda veidi kirjeldada:
Käed tuleb taas veidi niisutada, seejärel paremasse kätte(pildil on kusjuures valesti-vasakus käes) võtta veidikene riisi (pallike peab olema umbes sama suur, kui kalatükk) ja sellest ovaalse kujuga pallike teha. Algajad, nagu mina, võivad teise käega aidata ka, aga profid teevad seda ühe käega. Vasakusse kätte tuleb võtta kalatükk (või krevett) ja parema käe nimetissõrmega sellele veidi wasabit määrida.

Seejärel vajutada riisipall kalale, keerata pallike peos teistpidi (enne jäi kala alla, nüüd keerata nii, et kala on peal) ja kasutades kahte surumistehnikat kala riisi külge suruda. Üheks tehnikaks on pallikese kahelt poolt sõrmedega suruda ja teiseks ühe või kahe sõrmega pealt surudes(vt pilte). Sealjuures pallikest tuleb aeg-ajalt käes keerata, nii et alguses endast eemale jääv ots nüüd lähemale jääks ja vastupidi.
Ja niimoodi toimida ka ülejäänud materjaliga.

Ja saigi minu esimene sushitegu läbi :) Ma olen väga rahul.
Serveerimisest niipalju, et sushit serveeritakse alati nii, et tükke on paarisaarv ja võimalikult kaunilt ka :)
Kõrval peab olema sojakaste, wasabi-pasta ja marineeritud ingver, mida süüakse erinevate sushitükkide vahel, et maitsemeeli puhastada.
Sushi söömine on ka omaette kunst, pungil traditsioonidest. Mainin niipalju, et nigiri-sushit võib süüa ka kätega, kala poolt sojakastmesse kastes ja siis suhu pistes. Maki-rulle süüakse pulkade abil. Ja sushitükid pistetakse tavalised korraga suhu, mitte ei hakata otsast närima :D Kes pikemalt õpetust tahab saada, siis youtube on videosid täis :)

Minule aga meeldis sushimeisterdamine väga-väga ja tulemus oli maitsev. Jääb kindlasti pidevasse menüüsse :)

11 kommentaari:

  1. Need sushid näevad väga ilusad ja kenad välja ja kindlasti on nende meisterdamine üks väljakutse nagu näiteks tortidele martsipanist rooside vormimine, aga andke andeks , minu menüüst nad puuduvad. Kõhtu nad küll ei täida, rohkem nagu moe värk ja ilu pärast laua peal.

    VastaKustuta
  2. Anonüümne, kindlasti eelistavad erinevad inimesed erinevaid roogi, minule sushi igaljuhul maitseb. Ja minu pere arvates täidavad kõhtu ka- vähemalt eile oli sushi õhtusöögiks ja sellest täiesti piisaski. :)

    VastaKustuta
  3. Suurepärane postitus, nii põhjalik ja ilus :) Eriti lahe oli retrovideo!

    VastaKustuta
  4. Peaks kohe teile külla tulema ja ka oma elu esimese sushikogemuse hankima :)

    VastaKustuta
  5. Aitäh, laualamp :) Mulle juba tundus, et sai liiga pikk postitus :D

    Kaili, tule külla jah. Mulle sushi nii maitses, et mul pole midagi selle vastu, et varsti jälle meisterdada :)

    VastaKustuta
  6. Vot sellest inspireerituna peaks ka endale blogisse ühe korraliku sushipostituse tegema, eriti kuna hiljuti sai korraliku sushimeistri käe all seda õigesti õpitud koos nippide ja trikkidega :)
    aga sushit õhtusöögiks iga kell :) hakkaksgi suu vett jooksma.

    VastaKustuta
  7. Kui ma ise teen makisid, siis teen ka nii suured, et saaks korraga suhu panna :) Aga mitmetes söögikohtades olen probleemi ees olnud, sest ühe korraga suhu ei mahu (näiteks omletiga nigirid või california maki-laadsed "hiiglaslikud" makid), aga kui hakata pooleks hammustama, laguneb kogu lugu laiali :(

    VastaKustuta
  8. Gaili, mina tegin ka nii, et olid parajad ühe ampsu suurused. Nii on tõesti mugavam süüa :)

    VastaKustuta
  9. Uhke ja põhjalik postitus, Aniitram! Mulle nii meeldib, kui süsteemselt ja põhjalikult Sa teemale lähened (vrdl ka martsipani värvimine).

    VastaKustuta
  10. Siit sain kõige parema riisikeetmisõpetuse. Mul on alati riis liiga kuiv tulnud, nüüd sain mahlasema suutäie sushit. :)

    VastaKustuta
  11. väga armas postitus.minu lemmikud on sushid

    VastaKustuta