pühapäev, 1. august 2010

Pitsa. Mõnus ja suvine.

Pitsa tegemiseks on vaja head põhja, head tomatikastet ning hunnik erinevaid komponente, millega põhi enne ahju panemist üle puistata. See mõnus roog annab võimaluse kombineerida erinevaid maitseid, kasutada ära erinevaid kodus olevaid toiduaineid ning maitseb peaaegu kõigile. Pitsa võib olla rohke kattega roog, mis õhtusöögiks sobivalt kõhtu hoolega täidab, või siis mõnus õhuke ja kerge pala. Mina eelistan pigem viimast- õhukese põhjaga ja mitte väga üle koormatud kattega pitsat. Seega ka alljärgnev on selline.

Pitsapõhi (neljale pitsale):
500 g nisujahu
0,5 sl soola
pakk kuivpärmi (7 g)
2 sl oliiviõli
300 ml käesooja vett


Pitsapõhja tegemiseks kasutan enam-vähem Jamie Oliveri retsepti. Noh, tegelikult on mul varem kasutusel olnud taignaretsept peaaegu sama, aga Jamie segab taigent nii mõnusasti kokku ja seega seda siin kiidan ka :D  Taigen saab piisavalt töödeldav, samas jääb mõnusalt õhuline (seekord oli mul tavaline nisujahu otsakorral ja vajaminevast kogusest jäi veidi puudu- panin siis täisterajahu ja sellest ka teraline väljanägemine ja veidi vähesem kerkimine)
Jahu tuleb kuhjata lauale, teha keskele süvend, kuhu valada ülejäänud komponendid. Hakates järjest "kraatri" poolsest servast jahu juurde võtma, tuleb vedelik saada järjest taignasemaks, kuni peaaegu kogu jahu on kasutatud ja taigen ühtlaselt tihke. Seejärel teha käed jahuseks ning sõtkuda taigent, kuni see on mõnusalt ühtlane ja lööb käte küljest lahti. Seejärel tõsta taigen jahuga üle raputatud kaussi, raputada veidi jahu veel peale ka, katta kauss rätikuga ning lasta soojas kohas 45-60 minutit kerkida.
Kui taigen on kerkinud, jagada see neljaks ja rullida pitsapõhjad. Õigemini mina rullin alguses veidi ja siis edasi venitan kätega, pannes käed taignaketta alla ja gravitatsiooni abiga taigent ümaraks latakaks venitades. Toimib kenasti, jääb ilus ümmargune pitsa ja serv jääb veidi paksem-just nii, nagu mulle meeldib. (Tegelikul on neljakandiline pitsa sama hea, aga pärast seda, kui endale spetsiaalse pitsataldriku ostsin, mis kujult loomulikult ümmargune, pean ka pitsad ümarad tegema :D)


Tomatipasta( nelja pitsa tarvis)
4 küünt küüslauku
4 suurt tomatit
punt basiilikut
soola
pipart
õli


Loomulikult on lihtsam kasutada poes olemasolevat tomatipastat-palju kiirem ju. Aga noh, kes viitsib, proovigu ise teha. Praegusel värske küüslaugu ja basiiliku ajal tuleb kaste hää.
Kõigepealt tuleb pann koos sortsu õliga kuumaks lasta. Siis lisada viilutatud küüslauguküüned ja neid praadida, kuni nad on kenasti kollakad. Seejärel lisada basiilikulehed (kogust ei oska öelda, no kaks peotäit ehk :D Eks igaüks teab oma maitseeelistusi), sool ja pipar. Kuumutada nii 30 sekundit ning siis lisada tükeldatud tomatid (mina lõikan sellised rohmakad väiksemad tükid). Lasta mõõdukal kuumusel podiseda nii  kümme minutit ja seejärel suruda läbi sõela. Sealjuures hoolega, et võimalikult palju paksemat materjali ja maitset läbi surutud saaks.

Ja noh, pitsa tegemiseks siis rullida-vormida kena pitsapõhi, katta tomatikastmekihiga ja seejärel soovitud toiduainetega, vajadusel neid ka enne töödeldes. Meil läksid pitsale tomativiilud, basiilik, eelnevalt praetud kukeseened ja sibul, snäkisuitsuvorstiviilukesed ja mozzarella juust.
Küpsetan tavaliselt 200*C ahjus ja umbes 10 minutit, kuna tegemist on õhukese pitsaga. Ja hea ta saab :)
Hoolimata sellest, et pitsapõhi täisterajahu tõttu nii eeskujulik ei olnud, kui võiks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar