pühapäev, 29. august 2010

Õunastritsel

Õunahooaeg on täies hoos ja blogidesse ilmub koorem õunakoogipostitusi :) Aga siia blogisse sel aastal vist mitte nii väga, sest mu vanemate aias on kõikide õunapuude peale kokku täpselt neli õuna. Ja needki ei ole veel valmis :D
Õnneks on aga mu ämma-äia aias õunu küll. Miinus on muidugi see, et nad elavad 200km eemal ja seega on õunasaadetsite saamine keeruline. Ja need vähesed, mis minuni jõuavad, pistetakse ka tavaliselt ilma suurema tseremooniata nahka :)
Nüüd aga nendest õnnelikest õuntest, kes ka koogi sisse jõudsid.

25g pärmist magus pärmitaigen(ehk pool põhiretseptist)
viis keskmist õuna (mul oli Valge klaar)
0,75 dl suhkrut
tsipa kaneeli
50g toasooja võid
---
määrimiseks muna


Taigen oli kerkimas (valmistamise õpetus põhiretsepti all), seega oli vaja ette valmistada õunad. Selleks pesin nad, koorisin ära ja viilutasin õhukesteks tükkideks, mille omakorda veel pisemaks lõikasin. Tüki suurus polegi noo oluline, oluline on pigem paksus-õhemad tükid on paremad, sest lõhuvad väiksema tõenäosusega taigent. Kui õunad lõigutud, segasin nad suhkru ja kaneeliga ja ootasin, mil taigen lõpuni kerkib.
Kui taigen oli küpsetamiseks valmis, rullisin selle jahusel laual ristkülikuks, määrisin õrnalt peale pehme või ja jaotasin ühtlaselt,õhukese kihina laiali õunatükikesed.
Seejärel keerasin pikemast küljest taigna rulli. Järgmisena võtsin appi käärid ja tegin umbes iga kahe sentimeetri tagant 2/3 rulli pakuselt sisselõiked (vt pilti) ning tõmbasin saadud "peaaegu viilud" vaheldumisi erinevatesse suundadesse.

Tõstsin stritsli ahjuplaadile, määrisin pealt munaga ja küpsetasin 200*C ahjus, kuni kuldse jumeni (10-15 min). Seejärel lasin veidi jahtuda ja asusin maiustama :)

2 kommentaari:

  1. Suur tänu Sulle selle retsepti eest. Esiteks taastas see minu usu pärmitaigna suurepärasusse ja lihtsusse, mis pärast mu viimast kokkupuudet oli ajutiselt kadunud. Teiseks pani see mu fantaasia täistuuridel tööle: esimesel katsetamisel otsustasin lisaks õuntele täidisesse panna ka martsipani tükke. Tulemus pani nii mõnegi inimese sõrmi lakkuma :). Teisel päeval ei andnud fantaasia ja üle jäänud pärm mulle enam üldse rahu ning otsustasin samast taignakogusest teha kaks väiksemat: ühe soolase ja teise magusa. Soolase sisse said võis praetud seened paprika, rohelise sibula ja suitsu forelliga. Magusa tegin šokolaadi-õuna sisuga: sulatasin u 100g šokolaadi rõõsa koore ja või sees (tunde järgi)ning segasin õunatükid sisse. Oleks ehk võinud natuke suhkrut juurde panna, aga kaebusi selles suhtes ei tulnud.
    Sel nädalal nõutakse juba uut, eks ma vaatan, mis sellest välja tuleb :).

    Ilusat sügist ja mõttelendu Sulle!

    Su uus lugeja
    Gerda

    VastaKustuta
  2. Gerda, mul on väga hea meel kuulda, et Sul pärmitaigen nii hästi õnnestus! :) Kindlasti katseta veel ja veel, sest pärmitaignast saab teha palju maitsvaid saiu-kooke.
    Loodan, et mu blogis leidub edaspidigi retsepte, mis Sulle meeldivad ja Sind kokkama innustavad :)

    VastaKustuta