kolmapäev, 1. september 2010

Puravikurisoto

Kõigil, kes sügisel vähegi puravikke näha, katsuda ja süüa saavad, soovitan proovida seenerisotot. Põhimõtteliselt võib seda teha ükskõik, mis seentega, aga puravikega maitseb imehea!
Risoto ise on kindlat moodi valmistatud riisiroog, pärineb Itaalia põhjaosast. Roa tegemisel kuumutatakse riisiteri alguses või sees, seejärel valmistatakse neid kulbikaupa kuuma puljongit lisades ja lõpus klopitakse sisse võid. Ilus jutt ja hunnik pilte-retsepte on ära toodud selles nami-nami risoto kooskokkamise teemas.
Samuti on risoto tegemiseks vaja kasutada spetsiaalset risotoriisi, mis on tärkliserikas ümarateraline riis. Meil laialt levinud tavaline pikateraline riis selleks ei sobi, pigem sobib pudruriis, aga soovitan ikkagi spetsiaalset risotoriisi. Riisi enne valmistamist ei pesta, et võimalikult palju riisis olevast tärklisest just toidule oma siduvuse annaks. Ja kui riis on olemas, siis on veel vaja välja mõelda, mis maitsega risoto tuleb, varuda veidi kannatust ja asuda pliidi ette :)


Puravikurisoto neljale


250g risotoriisi
250g puhastatud-hakitud puravikke
4-5 viilakat kuivatatud puravikke
75 g võid
1 küüs küüslauku- peenelt hakitud
1 keskmine sibul- peenelt hakitud
kuni 1,5 l köögiviljapuljongit
paar sl hakitud peterselli
---
50g võid
100g parmesani juustu


Umbes pool tundi enne toidu valmistama hakkamist tuleb kuivatatud puravikud kulbitäie kuuma puljongiga seisma panna- aja jooksul imavad nad vee endasse ja pole enam nii kuivad. Sel ajal võib valmis teha kuuma puljongi- mina kasutan selleks ökopoest ostetud köögiviljapuljongi pulbrit, mille vastavas koguses keevas vees lahustan. Risoto valmistamise ajal võiks pliidi kõrvalplaadil puljong teise nõuga ka tule peal olla, et puljong maha ei jahtuks- risotole on vaja lisada kuuma puljongit.

Kui seente seismisaeg möödas, tuleb kuumal paksupõhjalisel potil/pannil sulatada 25g võid, lisada sibul ja see klaasjaks praadida. Siis lisada riis ning seda mõni minut praadida (risoto valmistamiseks on parim on malmpott, mis hoiab kuumust endas-siis ei aura lisatav puljong liiga kiirelt ära vaid saab riisi sisse imenduda). Kindlasti tuleb riisi segada, et kõik riisiterad võiga kokku saaks ja kõik riisiterad kuumaks läheks. Siis lisada kulbitäis puljongit ja leost võetud ning peeneks hakitud puravikuviilakad. Aeg-ajalt segades lasta risotol mõõdukal kuumusel podiseda, kuni puljong on peaaegu ära imendunud. Siis lisada uus kulbitäis puljongit. (Niiviisi, kulbitäie haaval puljongi lisamine kindlustab, et risoto ei tule liiga vedel vaid just paras.) Ja edasi , pidevalt risotot segades(pidev segamine aitab riisiteradel kleepjamaks muutuda ja annab risotole õige kreemisuse) ja kulbitäite haaval puljongit lisades, küpsetada risotot ligikaudu 20 minutit, kuni riis on al dente ehk mitte veel liiga pehme.

Selle vahepealsel ajal tuleb riisi segamise kõrvalt teise panni peal sulatada 50g võid ning selles küüslauku minutike praadida-pruunistamist pole vaja, pigem kollakat varjundit. Siis lisada hakitud värsked puravikud ning need ära praadida- just niipalju, et vesi välja auraks ja siis veidi veel.

Kui risotoriis on al dente ja värsked puravikud praetud, tuleb need kaks omavahel kokku segada, lisada hakitud petersell ning risotopott kaanega katta ja 5-10 minutit puhata lasta. Seejärel kloppida risotosse või ja riivitud parmesan ning serveerida kohe. Mmm...:)

1 kommentaar:

  1. Martiina, uus kujundus on 5+ :)
    Puravikurisoto on ka kindlasti maitsev. Arvan, et sellel sügisel teen seda kindlasti siinse retsepti järgi;)

    VastaKustuta