neljapäev, 29. aprill 2010

Ahvileib e Monkey bread

Päris tore nimi küpsetisele, kas pole? :)  Mõtlesin täna, et valmistaks midagi pärmitaignast ja netis ringi vaadates jäi see tore küpsetis silma. Nami-namis on retsept kenasti olemas ka (enam-vähem selle järgi tegin ka).

42g pärmist tehtud magus pärmitaigen 
Lisaks:
100g võid
250g suhkrut
2 tl kaneeli


Kui pärmitaigen on kerkinud ja valmis küpsetamiseks, tuleb sellest teha terve pesakond väikesid taignapallikesi. Selleks rullisin taigna lahti ja lõikasin 64-ks ruudukeseks, iga ruudukese rullisin käte vahel pallikeseks (pallikese suurus võiks olla midagi kastani ja pinksipalli vahepealset). Samal ajal olin ära sulatanud ka või ning suhkru kaneeliga kausis läbi seganud.
Kui pallikesed valmis veeretatud, kastsin nad sulavõisse ja seejärel veeretasin suhkru-kaneelisegus. Ja ladusin vormi (ahjaa, vormist niipalju, et Monkey bread'il on spetsiaalne vorm olemas. Minul seda ei ole. Aga põhimõtteliselt on see nagu keeksivorm, seega ilmselt sobib iga tavaline keeksivorm kah. Ega see väike erinevus siis maitses midagi muuda)
Kui kõik pallikesed vormis (ja suhkrut jäi veidi üle, selle puistasin veel vormile peale), küpsetasin ahvileiba 225*C juures 30 minutit. Lasin vormis 10 minutit jahtuda ja kummutasin vaagnale.

Kuna minul jäi pallikesi üle (ahvileiva vorm on vist päris suur,et kõik need pallid sinna ära mahuvad..kerkimisruumi peab ju ka jätma), panin osad neist muffinivormidesse. Sain väikesed ahvileivakesed. Ja pean tunnistama, et mulle meeldisid need isegi rohkem, kui suur ahvileib. Seega jäängi edaspidi vist muffinivormide juurde.

Aga muidu kiidan ahvileiba küll. Uus ja huvitav moodus "kaneelisaiu" süüa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar