laupäev, 10. aprill 2010

Räim- kena väike kala.

Ja ääretult maitsev ka :) Ei saa kohe laupäeva hommikul turul käies räimi ostmata jätta- nii läks ka täna, kuigi esialgsed toidutegemisplaanid polnud üldse räimedega seotud.
Räimedest on palju retsepte, aga minu vaieldamatu lemmik on kõige lihtsam ja klassikalisem praetud räim.


1 kg räimi 
1,5 sl soola
2 muna
1-2dl nisujahu/rukkijahu
praadimiseks õli


Räimed tuleb puhastada ja soovi korral fileerida. Viimast mina eriti teha ei viitsi, kui siis ainult marineerimiseks. Tavaliselt puhastan lihtsalt nii, et lõikan kala pea maha, kõhu lõhki, eemaldan sisikonna ja pesen kala külma jooksva vee all ära, et ei oleks ühtegi veretriibukest enam. Ja sellest piisab, kui teha tavalisi praetud räimi. Kui aga fileerida tahta, siis tuleb võtta terav nuga, see räime selgroo kõrvalt sisse libistada ja piki selgroogu tõmmates kalaliha selgroost eemaldada. Ja siis teist korda sama liigutust teha teise poolega. Väga keeruline see ei ole, aga veidi harjutamist nõuab. Fileed on just paremad marineerimiseks, mistõttu mina täna räimekesed ka ära fileerisin (no peaaegu kõik).
















Olgu kalad siis fileeritud või mitte, ära tuleb nad praadida :D Selleks kloppida munad kausis lahti, lisada sool. Taldrikule puistada jahu (Jahu kogus oleneb jahust-täisterajahu kulub veidi rohkem). Mina kasutasin täisteranisujahu. Aga ka tavalise nisujahuga ja rukkijahuga olen räimi paneerinud ja saab ka väga hea!
Kalad tuleb kasta kõigepealt maitsestatud munasse ja siis jahusse. Ning seejärel panni peale õli/või sisse praadima. Räim on väike kala, mistõttu praeb kiiresti. Nii et süüa saab kiirelt ;)




















Kui aga kõiki räimi kohe ära ei söö, on hea plaan praetud räimed marinaadi panna. Marinaadiks näiteks see retsept:




1 l vett
1-2 porgandit
1-2 sibulat
2-3 loorberilehte
5 tera pipart
1 sl soola
1 sl suhkrut
1-2 sl äädikat


Porgand ja sibul tuleb ära koorida, viilutada õhukeseks. Panna koos veega keema ja keeta peaaegu pehmeks. Siis lisada sool, suhkur, maitseained ja lasta uuesti keema ning pott kohe tulelt ära tõsta. Mina lisan äädika, erinevalt retseptist, alles siis, kui poti pliidilt ära võtan. Ja nüüd peab marinaad jahtuma.
Kui marinaad on jahtunud, valada see praetud räimedele ja panna kauss kaetuna külma. Ja nüüd ongi järgnevatel päevadel hea kala ampsata :)

1 kommentaar:

  1. mulle ka räimed meeldivad, kohe väga. Nende puhastamine on meil meeste töö ;)

    VastaKustuta