esmaspäev, 26. aprill 2010

Martsipanikattega toorjuustutort

Mu õeraas oli tubli ja sooritas edukalt ARKi sõidueksami. Ehk ta ei olegi enam nii väike :D :D
Tegin talle selleks puhuks tordi.

Biskviit:
4 muna
4 sl suhkrut
4 sl jahu


Kreem:
300g maitsestamata toorjuustu
4 dl 35% rõõska koort
0,5 dl suhkrut
2 dl mustikamoosi


Katmiseks:
400g martsipani
võikreemi
naturaalseid toiduvärve


Biskviidi tegemiseks tuleb munad suhkruga vahtu lüüa. Hästi korralikult. Nii et saaks kausitäie heledat tugevat munavahtu. Seejärel lisada sõelutud jahu ja ettevaatlikult munavahu sisse segada. Segu valada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetada 200*C juures helepruuniks. Mitte liiga pruuniks! Siis lasta biskviidil jahtuda.
Sel ajal, kui biskviit jahtub, tuleb vahukoor poole suhkruga vahtu lüüa. Teises kausis segada toasoe toorjuust ülejäänud suhkruga ja seejärel lisada vahustatud vahukoor ning mõlemad hoolega kokku segada.

Edasi võtta jahtunud biskviit ja katta mustikamoosiga. Ning seejärel toorjuustuseguga. Et teha sellist torti, nagu mina, tuleb järgmiseks biskviit lõigata neljaks võrdseks ribaks ja nendest rulltort moodustada. Selleks keerata esimene riba rulli nagu rullbiskviit (ainult et hästi lühike :) ) ning seejärel asetada see tordialusele püsti. Järgmine riba keerata selle ümber nii, et rulli läbimõõt suureneks. Ja nii ka kolmas ja neljas riba. Kuna toorjuustumassi on palju, pole seda nii lihtne teha. Aga  midagi väga hullu ka ei ole :)
Edasi tuleb torti üleöö külmas hoida- siis biskviit maitsestub ja toorjuustusegu taheneb. Aga selleks, et vältida tordi laialivajumist, tuleb ta tõsta kas mõnda sobiva suurusega lahtikäivasse vormi, või ehitada tordi ümber küpsetuspaberist ja papist rõngas. Mina tegin seda viimast. Töötas kenasti ja hommikuks oli tort tahe ning püsis vormis ilma igasuguste probleemideta.

Järgmisel päeval tuleb siis torti hakata martsipaniga katma. Et martsipani alune pind ilus ja sile jääks, katsin tordi õhukese kihi võikreemiga (toasoe või vahustatud tuhksuhkruga suhtes 1:1), mis täitis ära kõik augukesed. Võikreem peal ja sile, pani  tordi veel 15 minutiks külma, et võikreem taheneks. Siis hakkasin martsipani rullima. Martsipan peab olema toatemperatuuril. Mudisin martsipani veidi aega käes ning moodustasin ilusa ühtlase pallikese. Surusin selle küpsetuspaberile ja rullisin vähese tuhksuhkru abil umbes 0,5 cm paksuseks ja piisavalt suureks, et tordi peale asetades jääks martsipan tordi servadest 3-4cm üle.
Kui martsipan rullitud, tõstsin tordi külmast välja ja tõstsin martsipani taignarulli abil tordile. Silusin kätega kõik õhumullid välja ning lõikasin ära üleliigse martsipani. Ning seejärel surusin servad koogi alla kinni.
Ülejäänud martsipanist veeretasin väiksed kuulikesed ning asetasin need tordi serva kaunistuseks.

Nüüd oli teha jäänud veel kaunistamine. Tordi panin värvide tekitamise ajaks külmkappi. Värvide saamisest on juttu siin. Ja kui värvid ja pintslid olid valmis, asusin joonistama. Tehes seekord hästi lapseliku tordi :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar