pühapäev, 25. aprill 2010

Mungoa idandid

Kevadisel ajal on lausa kohustuslik, et söögi kõrvale on suur kogus värsket salatit. Et salatimaterjali mitmekesistada, proovisin ise munguba idandada. Edaspidi teen seda kindlasti veel, kuna idandid on väga kasulikud ja väga maitsvad. Minule meenutasid maitselt värsket hernest. Ja kasutamist leiavad nad kindlasti ka panniroogades, mitte ainult salatites. Kuigi esimese portsu sõin peaaegu et täielikult niisama ära :D

Idandamiseks võtsin 0,8 l puhta klaaspurgi, kuhu panin 1 dl ubasid. Seejärel katsin purgi kolmekordse marliga ja kindlustamaks selle paigalpüsimist, panin ümber purgikaela kaks kummi. Valasin purki (läbi marli) umbes 3-4 dl toasooja vett ja lasin ubadel öö otsa liguneda.
Hommikul, kui oad olid paisunud, valasin vee ära, loputasin ube puhta toasooja veega(ikka läbi marli-seda ei eemaldanud nüüd enne kui idandid valmis), kurnasin ka selle vee hoolikalt ära ja asetasin purgi viltu klaaskaussi (kaussi seetõttu, et purk püsiks viltu ja vesi saaks ära nõrguda- oad ei taha vees liguneda, aga vajavad niiskust). Siis asetasin kausi koos purgiga kappi. Kuna mungoale meeldib pimedas idaneda :)
Edasi loputasin idanevaid ube kaks korda päevas. Ikka toasooja veega ja läbi marli, hoolega vett ära kurnates.
 Idandid valmivad nii kolme päevaga. Umbes. Mõni inimene laseb idanditel päris pikaks kasvada, mõni mitte. Minul seekord kasvasid suhteliselt pikaks- selpuhul on ülekasvamise oht, ülekasvanud idandid aga lähevad mõruks. Seega mõõdukus on hea :)

Kui idandid valmis, säilivad nad külmkapis nii nädalakese.
Pakun siia ka ühe kevadise salati, kus idandeid kasutada.

2 dl idandeid
peotäis murulauku
1 dl jänesekapsast
2 dl kodujuustu
5 kirsstomatit


Haki murulauk jämedalt, lisa idandid, jänesekapsas ja kodujuust. Lõika kirsstomatid neljaks, lisa kodujuustusegule. Sega hoolega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar