esmaspäev, 19. aprill 2010

Iraani köök: Kanaroog riisi ja karamellistatud barbarissiga

Ehk زرشک پلو , nagu mulle öeldi :D 


Eilne õhtu kujunes väga põnevaks. Otsustasime mehega sugulastele külla minna, telefoni teel saime selleks ka loa. Kohale jõudes selgus, et külalisi oli rohkemgi :) Sealhulgas sugulase töökaaslane, kes on pärit Iraanist. Seega alljärgnev retsept on meie kõigi ühiselt valmistatud, kuuldavasti Iraani köögi klassika, meieni toodud Leila Pazouki õpetuse läbi :) Aitäh talle :)
Retsepti püüdsin söögitegemise kõrvalt ka kirja panna ning meelde jätta kõik näpunäited. Antud kogusest piisab umbes kuuele sööjale.


Kanaroog:
4 kanafileed
2 porgandit
200g tomatipastat
1 sibul
4 küünt küüslauku
2 dl vett
1 sl võid
soola
karrit
musta pipart


Riis:
5 dl (keetmata) pikateralist riisi
2 sl võid
soola
safranit


Barbariss:
2dl kuivatet barbarissi
paisutamiseks vett
2 sl suhkrut
1 sl võid


Olgu kohe selgitatud, et maitseainete kogused sõltuvad sööjate eelistusest. Kanaroog tuli minu maitsele üpriski vürtsikas, riis mahendas seda kenasti. Riisist rääkides, siis Leila ütles, et ega Eestis väga head riisi ei olegi :D .  Samas leidsime, et mõni parema kvaliteediga pikateraline riis sobib küll (paremat pole võtta :D ). Barbarissi karamellistamiseks kuluv suhkru hulk on ka sõltuv sööjate eelistusest. Minule antud koguse suhkruga tehes roog väga maitses. Aga nüüd valmistamise juurde.


Esmalt peaks ära koorima porgandid ja sibula. Ka küüslaugu. Vaja läheb suurt panni. Alustuseks tuleb kanafileetükid kergelt pannil või sees pruunistada. Tükke väiksemaks lõigata pole vaja. Seejärel tõsta kana pannilt ära ning pannile hoopiski hakitud sibul panna. Kuumutada veidi aega mõõdukal kuumusel, et sibul klaasjamaks muutuks, siis lisada sool, pipar ja karri. Kuumutada maitseained läbi ning lisada tomatipasta (kasutasime Pomi pastat, Leila leidis, et see sobib küll). Tomatipasta tuleb maitseainetega hoolikalt läbi segada ja seejärel lisada pannile taas kanafileed. Samuti lisada porgandirattad(lõikasime need 0,5cm paksusteks umbes) ja vesi. Seejärel lasta pannitäiel umbes 10 minutit podiseda, siis lisada küüslauguküüned(tervetena, aga parema maitse andmiseks lõikasime küüntele sälgud sisse). Siis katta pann kaanega ja lasta mõõdukal kuumusel podiseda, kuni kana pehmeks saab (võttis aega just nii parajalt palju, et lisandite valmistamisega lõpule saime).


Riisi valmistamine käis järgnevalt: Alustuseks tuleb riisi hoolega loputada. Külma veega ja niikaua, kuni riisilt äravalatav vesi selge on. Siis valada riisile nii palju vett peale, et poti pliidile pannes vesi riisi umbes 1,5 cm kataks(nagu Leila ütles, siis vesi peab riisi katma nimetissõrme esimese lüli jagu- eks igaüks siis ise mõõdab, kui palju see cm-tes on :). Vette lisada ka või ja sool. Riis lasta keema, eemaldada alguses pinnale tekkiv vaht ning keeta nii kaua, kuni riis pehme ja vesi ära keenud on (kui vaja, siis peab vahepeal vett lisama). 


Siin vahepeal panime tõmbama safrani. Et värv kenasti välja tuleks. Selleks valasime safranipuru väiksesse tassi ja lisasime veidi kuuma vett (ehk umbes veerand detsiliitrit?), seejärel tõstsime tassi kuuma vee kohale ja katsime kaanega- see peaks aitama värvil veel paremini eralduda.

Kõige põnevam osa oli karamellistatud barbarissi valmistamine. Barbariss oli Leilal endal kaasa toodud, Eesti kasvaval barbarissil pidi suur seeme sees olema- Iraanis on aga kultuurvormid, millel seda seemet ei ole. Barbariss oli kuivatatud kujul (nagu ka pildilt näha on), seega panime ta leige veega paisuma (kusjuures mitte kauaks...tegime seda vist enne, kui riisiga tegutsema hakkasime). Kui barbariss oli veidi paisunud, võtsime potikese, lisasime sinna või ja lasime sellel sulada. Siis lisasime potikesse ka kurnatud barbarissi ja suhkru ning segasime hoolega läbi. Lisasime ka umbes 1 tl safranivedelikku. Keerasime kuumuse väiksemaks ja lasime segul podiseda, aeg-ajalt segades umbkaudu 10 minutit. Siis teatas Leila, et segu on valmis :)


Kogu selle aja peale oli pehmeks saanud kana ja valminud riis. Asusime viimaste toimetuste juurde enne sööma asumist. Leila võttis väikse koguse valmis riisi ja segas safraniga läbi. Riis sai nii kena kollane! (tekitas minus tahtmise kõik edasised söögid kollaseks värvida- no lihtsalt nii kena oli see!). Seejärel tõstis ta värvimata riisi suurele alusele ja kaunistas kollase riisi triipudega. Lisas ka karamellistatud barbarissi. Kujundus, nagu ta ütles, võib olla iga söögitegija oma nägemus. Tema oma oli seekord siis selline, nagu piltidelt näha :) (süües oli hea kollane riis ja barbarissisegu valge riisiga segamini segada- nii jäi hea ühtlane maitse). Kana sai samuti alusele ja kui pildid tehtud olid, asusime sööma. Laual oli veel Leila kaasa toodud pistaatsipähklid, mis meil saadavatest palju maitsvamad ja ühed pisikesed maiustused, mille nimi mul meelde ei jäänud. Aga oma olemuselt oli kommikeste keskel õhuke mandliriba, mille ümber minu jaoks kergelt piparmündihõnguline valge pehme mass.


Kanaroog oli mõnusalt vürtsikas, riis tõesti hea. Karamellistatud barbariss lausa ideaalne. Sobiks minu meelest paljude liharoogade kõrvale. 


Hiljem arutasime, kuidas seda barbarissi eestipäraselt teha saaks. Muidugi on variant, et korjata meil kasvavat barbarissi, puhastada seemned välja (ma tõesti pole ise maitsenud ja ei tea, kui suured need seemned on ja kui väga nad segavad- aga teadjamad rääkisid, et segaksid küll) ja ära kuivatada. Samas oli sugulasel olemas kuivatatud punased sõstraid. Uurisime ja maitsesime neid ja arvasime kõik, et need sobiks headeks barbarissi asendajateks-isegi Leila oli sellega päri. Seega pean proovima.

3 kommentaari:

  1. Väga lahe üritus! Aga kus on ta(h)dig-kihiga riisiroog??? ;)

    VastaKustuta
  2. Eks järgmine kokkusaamine tuleb ka plaani võtta- erinevaid roogi ju nii palju (ja kõiki tahaks proovida :D ).

    VastaKustuta
  3. Väga lahe lugu! Aga üks asi jäi arusaamatuks - mis seemnetest selle barbarissi puhul räägiti? Mina täna just korjasin oma akna all kasvavalt barbarissipõõsalt marju ja mitte mingisuguseid seemneid seal see küll ei olnud.

    VastaKustuta