reede, 30. aprill 2010

Kodune jogurtitegu

Taaskord viimasel ajal päris laialt levinud tegevus. Proovisin siis ka :)

1 l piima
1 dl maitsestamata jogurtit juuretiseks


Võtsin piima (täiesti tavalise 2,5%-lise poepiima) ning kuumutasin pliidil mõned minutid. Põhimõtteliselt peaks kuumutama umbes 50*C-ni, aga kuna ma pole suutnud endale veel köögitermomeetrit hankida(peaks seda ikka tegema lähiajal), siis kuumutasin tunde järgi. Täpsemalt öeldes liitrit piima kaheliitrises potis kolm minutit.
Seejärel valasin piima plastmasskaussi ja segasin juurde jogurti. Kuna esimene kord tuleb jogurt poest osta, siis mainin, et valige kindlasti ilma igasuguste säilitusaineteta, tarrendaineteta ja muude lisaaineteta jogurt.
Ja kui piim ja jogurt olid kokku segatud, katsin kausi kaanega ning mässisin kausile teki ka veel ümber. Et sooja hoida. Ja lasin segul seista. Kokku üheksa tundi (võib minna veidi vähem ja veidi kauem- olenevalt soovitud jogurti paksuse astmest ja eelkõige soojusest. Mina tegin enda jogurtit päikselisel päeval, mil oli üpriski soe. Näiteks öösel tehes peaks vist teise teki äkki lisaks ümber mässima).
Vahepeal käisin küll jogurtit piilumas, aga ei seganud. See pidavat jogurti tükki ajama.

Kui üheksa tundi oli möödunud ja mina rahul, siis panin kausi külmkappi, et jogurt maha jahtuks (soe jogurt ei ole mulle eriti meeltmööda :D). Ning pärast jahtumist võib seda segada mistahes moosiga (minul seekord püreestatud kirssidega-kena roosa, nagu pildilt näha). Enne maitsestamist aga ei tasu unustada umbkaudu 1 dl jogurtit juuretiseks kõrvale panna! (juuretist soovitatakse külmkapis hoida max 3 päeva)
 Ja ongi kodune, imemaitsev jogurt valmis. :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar